Élő Nagyvilág

Nem lesz nemzetközi vizsgálat a Prigozsin-gép lezuhanásának körülményeiről

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP
  • A Kreml nem zárja ki, hogy szándékosan okozott baleset végzett Prigozsinnal.
  • Hat orosz régióból jelentettek a dróntámadást.
  • Kijev tavasz óta nem tapasztalt ilyen erőteljes támadást.
  •  Az éjszaka során negyvennél is több légitámadást indított Oroszország.
  • Ukrán hajókat semmisíthettek meg a Fekete-tengeren.

Fehér Ház: orosz-észak-koreai fegyverkereskedelmi tárgyalások zajlanak a háttérben, a hadianyagot Ukrajnában használnák fel

Amerikai információk szerint Oroszország és Észak-Korea között egyre intenzívebbek a fegyverkereskedelmi tárgyalások – hangzott el szerdán a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának sajtóbeszélgetésén.

John Kirby, a testület kommunikációs koordinátora felidézte, hogy a közelmúltban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tüzérségi eszközök vásárlásáról tárgyalt az észak-koreai fővárosban, azt követően pedig magas rangú orosz küldöttség egyeztetett a részletekről, amelyek kidolgozása a következő hónapokban folytatódik.

Hírszerzési információk szerint ha létrejön az üzlet, akkor annak keretében Oroszország változatos és nagy mennyiségű hadianyaghoz jut, amelyet Ukrajnában tervez felhasználni.

Ezenfelül a hadiipar számára kritikusan fontos nyersanyagok szállítása is az ügylet részét képezheti.

Szintén hírszerzési információkra hivatkozva a nemzetbiztonsági illetékes megjegyezte, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között több levélváltás történt a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételéről.

Kirby kijelentette, hogy felszólítják Észak-Koreát, állítsa le a fegyverkereskedelmi tárgyalásokat, ugyanis egy ilyen üzlet megsértené az ENSZ több határozatát is. Hozzátette: az Egyesült Államok a szankciós politikáján keresztül is akadályozza, hogy Oroszország katonai felszereléshez jusson Észak-Koreából vagy bármely más országból. Kirby utalt arra, hogy az amerikai kormány hétfőn jelentett be egy újabb, 250 millió dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, benne légvédelmi eszközökkel, rakétákkal, lőszerekkel, és egyéb felszereléssel.

(MTI)

Eldőlt: nem lesz nemzetközi vizsgálat a Prigozsin-gép lezuhanásának körülményeiről

Nem indul nemzetközi vizsgálat a Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg alapítójának halálát okozó repülőgép-baleset körülményeinek felderítésére – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal, a Kreml szóvivője.

Leszögezte, hogy kizárólag belső, azaz orosz vizsgálat lesz.

Ez kizárólag a mi orosz vizsgálatunk, így ebben az esetben nem lehet szó semmilyen nemzetközi vonatkozásról

– fogalmazott Peszkov.

Arra a médiaértesülésre reagált, amely szerint az Embraer típusú gépeket gyártó Brazília nem vesz részt a vizsgálatban.

Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint egy hete vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzeten, köztük a Wagner alapítója és a csoport műveleti parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Prigozsin két hónappal azután halt meg, hogy júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen. A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását, és “spekulációnak” minősítette az erre vonatkozó célzásokat.

Kapcsolódó
Prigozsin gépének lezuhanása is bizonyítja, Oroszországban az új norma az instabilitás
Bár Oroszországot a rend és fegyelem országaként tartják számon Vlagyimir Putyin elnök hívei, Jevgenyij Prigozsin repülőgépének szerdai szerencsétlensége sok mindent bizonyít, csak azt nem, hogy az orosz elnök uralma stabil lenne az országban.

Tizenkét év börtönnel sújtottak Moszkvában egy ukrán férfit, aki állítólag rakéta-robbanófejjel készült merényletre

Moszkvában tizenkét év börtönnel sújtottak egy ukrán férfit, akit azzal vádoltak, hogy Oroszországban, Brjanszk megyében készült merényletre egy rakéta robbanófejével – közölte szerdán az illetékes moszkvai katonai bíróság.

A tájékoztatás szerint Olekszandr Bobrovickij egy RK-3 Korszar ukrán páncéltörő rakéta robbanófejével tervezett támadást végrehajtani az orosz szállítmányozási vagy termelési infrastruktúra létesítményei ellen.

A bíróság 12 év szabadságvesztésre ítélte Bobrovickijt, amiből négy évet börtönben, nyolc évet pedig szigorított fegyházban kell letöltenie. Halmazati büntetésként 550 ezer rubel (2 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték – ismertette a törvényszék. Hozzátette, hogy a férfit Brjanszk megyében fogták el, miután egy rejtekhelyről sikerült megszereznie egy Korszar termobárikus robbanófejét.

A moszkvai bíróság szóvivője szerint az ukrán férfi elismerte bűnösségét, és azt állította, hitt abban, tevékenységével véget vethet a “különleges műveletnek Ukrajnában”. (MTI)

Orosz külügy: az ukrán dróncsapások nem maradnak büntetlenül

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy az orosz területeket az éjszaka folyamán ért ukrán dróncsapások hulláma “nem marad büntetlenül”. Marija Zaharova szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a drónok, amelyek közül néhány az Ukrajnától 600 kilométerre fekvő pszkovi légibázist találta el, nem tudtak volna ilyen távolságot megtenni a nyugati országoktól származó információk nélkül. “A békés, civil objektumok elleni ukrán dróntámadások ismét megerősítik a kijevi rezsim terrorista jellegét” – jelentette ki.

Hozzátette: a pilóta nélküli ukrán légi eszközök nem lettek volna képesek ilyen távolságra repülni a nyugati műholdakról származó információk nélkül.

(MTI)

A Kreml szerint nincs kizárva annak a lehetősége, hogy szándékosan okozott repülőgép-balesetben halt meg Prigozsin

A Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és kilenc másik ember halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása során az a lehetőség is felmerült, hogy szándékosan okozták a balesetet – közölte a Kreml szerdán.

Nyilvánvaló, hogy a nyomozók különböző lehetőségeket mérlegelnek, beleértve azt a verziót is … tudják, mire gondolok, hogy mondjuk úgy, szándékos atrocitást történt

– nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov azt is elmondta, hogy a repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatos vizsgálat nemzeti hatáskörbe tartozik, nemzetközi vizsgálat szóba sem jöhet.

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága vasárnap hozta nyilvánosságra a genetikai vizsgálatok eredményét, melyek igazolták, hogy Prigozsin és a Wagner-alapító Dmitrij Utkin is az áldozatok között volt.

A Wagner csoport vezetőjének repülőgépe egy héttel ezelőtt, szerdán zuhant le Moszkva környékén, a tveri régióban, napra pontosan két hónappal a zsoldossereg elbukott lázadása után. Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, de a gép fekete doboza már előkerült.

Kapcsolódó
Prigozsin gépének lezuhanása is bizonyítja, Oroszországban az új norma az instabilitás
Bár Oroszországot a rend és fegyelem országaként tartják számon Vlagyimir Putyin elnök hívei, Jevgenyij Prigozsin repülőgépének szerdai szerencsétlensége sok mindent bizonyít, csak azt nem, hogy az orosz elnök uralma stabil lenne az országban.

(The Guardian)

Oroszország szerint egy brjanszki tévétornyot vettek célba az ukránok

Az orosz légvédelem meghiúsított egy ukrán dróntámadást egy tévétorony ellen az Ukrajnával határos délnyugati Brjanszk területén – közölte szerdán egy helyi tisztségviselő.

Alekszandr Bogomaz kormányzó tájékoztatása szerint a támadás helyszínén tűz ütött ki, melyet sikerült eloltani.

Két drón támadt a tévétoronyra. Kár nem keletkezett, áldozatok nincsenek

– fogalmazott Bogomaz.

(CNN)

Brit hírszerzés: újabb két orosz katonát ítéltek el, amiért megtagadták az ukrajnai szolgálatot

Közzétette napi, hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • 2023. augusztus 25-én egy katonai bíróság két orosz katonát legalább két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt, amiért megtagadták a parancsot, és nem tértek vissza az ukrajnai frontra. Idén júliusban a Mediazona arról írt, hogy hetente akár 100 hasonló eset is lehet. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor évente 5200 katonát is elítélhetnek a parancsok megtagadása miatt.
  • A harc megtagadása a a kiképzés és a motiváció hiányáról, valamint nagy stresszhelyzetről árulkodik, mellyel az orosz katonák az ukrán frontszakasz egészén szembesülnek.
  • Oroszország alacsonyan kiképzett erők mozgósításával enyhíteni tudja az állományi veszteségeket. Többségüket 2022. szeptemberében mozgósították, rájuk nagyban támaszkodnak a támadó és a védekező műveletekben is.

Ukrán vezérkari főnök: Az éjszaka során negyvennél is több légitámadást indított Oroszország

Oroszország az éjszaka folyamán 28 cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek mindegyikét sikerült elhárítania az ukrán légvédelemnek – közölte az ukrán vezérkari főnök. Valerij Zaluzsnij hozzátette, hogy emellett az Oroszország által indított 16 drónból is sikerült 15-öt megsemmisíteni.

Az éjszaka folyamán az ellenség cirkálórakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát. Összesen 44 ellenséges légi célpontot azonosítottak

– fogalmazott Zaluzsnij.

(CNN)

Négy ukrán hajót semmisítettek meg a Fekete-tengeren – állítja az orosz védelmi tárca

Augusztus 30-án, moszkvai idő szerint 00.00 óra körül a Fekete-tengeri flotta egyik repülőgépe megsemmisített négy nagy sebességgel közlekedő katonai hajót, melyeken az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek partraszálló egységei tartózkodtak, legfeljebb ötven fő

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ukrajna idáig nem reagált a hírre.

Múlt héten ukrán csapatok partra szálltak a Krím-félsziget nyugati oldalán, ahol összecsapásokra is sor került.

(CNN)

Hat orosz régióból jelentettek dróntámadást

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint szerdán a hajnali órákban hat orosz régiót is célba vettek az ukrán drónok. Ez lehet az eddigi legnagyobb ukrán dróntámadás Oroszország ellen:

a moszkvai, orjoli, brjanszki, rjazanyi, kalugai és pszkovi régiókból is támadásokról érkeztek jelentések. A TASZSZ orosz állami hírügynökség a katasztrófavédelem illetékeseire hivatkozva azt írta, hogy a nyugati Pszkovban városának egyik repülőterét érte dróncsapás. Az akció hatalmas tüzet okozott, és négy Il-78-as szállító repülőgép is megsérült. A pszkovi kormányzó elrendelte a repülőtér lezárását: az összes érkező és induló járatot törölték.

(The Guardian)

Tavasz óta nem mértek ekkora csapást Kijevre – állítja az ukrán tisztviselő

Oroszország kedd este drónokkal és rakétákkal „nagyszabású” támadást intézett Ukrajna fővárosa, Kijev ellen – jelentette ki Szerhij Popko. A Kijev Városi Katonai Adminisztráció vezetője a Telegramon azt írta:

Kijev tavasz óta nem tapasztalt ilyen erőteljes támadást.

A drónok több irányból támadtak, később pedig Tu-95MS stratégiai bombázókról rakétázták a várost.

Hozzátette:

Kijev Sevcsenkivszkij kerületében a rakétatámadás után aláhulló törmelékek két embert megöltek.

A támadásban egy 26 és egy 36 éves férfi halt meg. Egy másik ember megsérült, őt kórházban ápolják.

A katasztrófavédelem a déli Darnyickij kerületbe is kivonult, ahol törmelék zuhant egy bevásárlóközpontra.

Vitalij Klicsko a Telegramon azt írta, hogy két halott férfit találtak Sevcsenkivszkij egyik épületében. A kijevi polgármester azt nem részletezte, hogyan haltak meg, ahogy azt sem, hogy ugyanarról a két személyről van-e szó, akiknek a haláláról a katonai közigazgatás hírt adott.

A kijevi katonai közigazgatás már korábban rakétatámadásra figyelmeztetett, és közölte, hogy a városban a légvédelem működik. A légvédelmi erők több mint 20 ellenséges célpontot semmisítettek meg.

Az AFP tudósítója szerint helyi idő szerint hajnali 5 óra körül legalább három hangos robbanást lehetett hallani Kijev központjában.

(The Guardian / CNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik