Nagyvilág

Újabb puccs Afrikában, ezúttal Gabonban vették át a hatalmat a tisztek

MTI / EPA
MTI / EPA

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvették a hatalmat. A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot. A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha „véget vetnek a jelenlegi rezsimnek”. Kijelentették továbbá, hogy tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a nemrég tartott elnökválasztáson, ő kapta a voksok 64,2 százalékát.

Alig egy hónapja Nigerben vette át a hatalmat katonatisztek egy csoportja, eltávolítva a demokratikusan megválasztott Mohamed Bazoum elnököt. Összességében az elmúlt három évben ez a nyolcadik puccs Nyugat- és Közép-Afrikában, a puccshullám következményeiről írt elemzésünket itt olvashatják.

Kapcsolódó
Az afrikai puccshullám a dzsihádistákat és a Wagnert erősíti, de a nyomában járó káosz Európának is fájni fog
Bár a környező országok továbbra is katonai beavatkozással fenyegetőznek, egyre kisebb esély látszik a júliusban lezajlott nigeri puccs visszacsinálására. Ha a katonai junta megszilárdítja hatalmát, az nemcsak a környező demokráciákat veszélyezteti, de a Nyugat számára is hatalmas érvágás. De vajon miért nézik tétlenül a franciák, hogy már a negyedik afrikai országból is kirakják őket?

(Nyitókép: Ali Bongo Ondimba gaboni elnök (j) az egyik választási biztossal beszélget szavazata leadása után az elnök- és parlamenti választásokon, Libreville-ben 2023. augusztus 26-án.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik