Élő Nagyvilág

A genetikai vizsgálatok megerősítették Prigozsin halálát

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP
  • A genetikai vizsgálatok is megerősítették Prigozsin halálát.
  • Összeütközött két kiképző repülőgép Ukrajna fölött, három pilóta meghalt.
  • Egy ukrán parancsnok szerint az ukrán haderőnek sikerült áttörni a legjobban megerősített orosz védvonalakat, innentől felgyorsul az ellentámadás.
  • Kevés orosz gondolja úgy, hogy Putyin állt Prigozsin halála mögött.
  • Prigozsin-emlékművet állítottak Szibériában.
  • Vasárnapra virradóra Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el.
  • A szombati nap történéseiről itt olvashat.

AFP: Oroszországban sokan siratják Prigozsint, spontán emlékművek jelennek meg

Spontán emlékművek is megjelentek Oroszországban, Moszkvában például a Kreml közelében készült egy emlékhely, ahol a néhai zsoldosfőnök képe előtt állnak meg tiszteletüket tenni az emberek – írja a The Guardian az AFP jelentése alapján.

„Megölték” – mondta a tudósítónak egy férfi, aki a „Z” betűvel ellátott ingben volt a helyszínen (ez a betű az oroszok ukrajnai támadásának egyik jelképe). Hozzátette: „Reméljük, a bosszú utoléri azokat, akik elkövették a bűncselekményt. Egy másik résztvevő azt mondta az AFP-nek, hogy Prigozsinnak sok ellensége volt, úgy Oroszországban, mint külföldön.

Prigozsin szülővárosából, Szentpétervárról is számoltak be spontán emlékműről, ahogyan például Permből is.

Kijev környékét lőtték rakétával az oroszok, ketten megsérültek

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre vasárnap Kijev megye ellen, az eddigi információk szerint két helyi lakost sebesítettek meg a lezuhanó roncsok – közölte az MTI tudósítása szerint az ukrán főügyészség a Telegramon.

A közlemény szerint a kijevi régió egyik járásában tíz családi ház, két személygépkocsi és egy mezőgazdasági gépek tárolására szolgáló hangár rongálódott meg az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsaitól. Az ukrán légierő arról számolt be, hogy vasárnap négy orosz – H-101-es, H-55-ös és H-555-ös típusú – rakétát semmistettek meg Ukrajna középső és északi régióiban. A közlés szerint a rakétákat öt repülőgépből lőtték ki az orosz légtérben, becsapódás nem történt.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az éjjel folytatták Nyikopol térségének ágyúzását. Nehéztüzérséggel lőtték a környező településeket, aminek következtében kigyulladt egy mezőgazdasági üzem, és két családi házban is károk keletkeztek. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Illja Jevlas, a keleti országrészben harcoló ukrán erők szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg jelentősen megnövelte támadásainak számát a Harkiv megyei Kupjanszk és a szomszédos donyecki régióban lévő Liman városok irányában. Kiemelte, hogy szombaton 620 támadást hajtottak végre az ukrán katonák állásai ellen, és 15 légicsapást mértek. Szavai szerint a térségben Oroszország mintegy 110 ezer katonát vont össze.

Az ukrán vezérkar legfrissebb vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 550-nel 260 820-ra emelkedett. Eszerint az ukrán erők szombaton egyebek mellett hat orosz harckocsit, 24 tüzérségi rendszert és 11 drónt semmisítettek meg.

A kijev megyei Vaszilkiv város taktikai repülődandárja vasárnap a Facebookon megerősítette, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében két ukrán katonai repülőgép összeütközött, aminek következtében a 40. taktikai repülődandár három pilótája életét vesztette. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított teljes körű invázió tavaly februári kezdete óta mindegyikük részt vett az ország védelmét szolgáló légi hadműveletekben, beleértve keleti és zaporizzsjai irányú taktikai feladatokat is.

A genetikai vizsgálatok is megerősítették Prigozsin halálát

A genetikai vizsgálatok eredményei megerősítették a szerdai repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt tíz ember személyazonosságát, közölte az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága. A vizsgálatok megerősítik, hogy az elhunytak között volt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér is.

Szintén igazolást nyert, hogy életét vesztette a náci-szimpatizáns Dmitrij Utkin, aki Prigozsin mellett a Wagner másik alapítója.

A Wagner csoport vezetőjének repülőgépe szerdán zuhant le Moszkva környékén, a tveri régióban, napra pontosan két hónappal a zsoldossereg elbukott lázadása után.

Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, de a gép fekete doboza már előkerült.

A Prigozsinról készült portrénkat itt olvashatják, a zsoldosvezér haláláról szóló cikkünket pedig itt.

(The Guardian)

Ukrán parancsnok: Mostantól felgyorsul az ellentámadás

Az ukrán haderőnek sikerült áttörni a legjobban megerősített orosz védvonalakat, innentől felgyorsul az ellentámadás – mondta a déli műveleti irány ukrán parancsnoka a Reutersnek.

Nem fogunk itt megállni

– mondta a Skala hívójelű parancsnok, miután az ukrán csapatok bevették Robotine városát. A Tokmaktól 20-25 kilométerre fekvő településen szerdán tűzték ki az ukrán zászlót.

Most jön Bergyanszk, aztán sorban a többi település. Megmondtam a katonáimnak: a cél nem Robotine, hanem az Azovi-tenger

– hangsúlyozta a parancsnok.

Robotine 80-85 kilométerre fekszik Melitopoltól és 100 kilométerre Bergyanszktól. Mindkét település az Azovi-tenger partján fekszik. Az ukránok célja a Mariupol-Bergyanszk-Melitopol tengelyen áthaladó vasútvonal elvágása lehet, amely a herszoni és zaporizzsjai orosz erők ellátásában okozna komoly zavarokat.

Az ukrán ellentámadásról részletesen az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Lassú, felőrlő harccá alakult az ukrán ellentámadás, ami inkább Oroszországnak kedvez
Csiki Varga Tamással, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársával vettük sorra az ellentámadás jelenlegi helyzetét és jövőbeli kilátásait.

Prigozsin-emlékművet állítottak Szibériában

Emlékművet állítottak Jegvenyij Prigozsinnak a szibériai Irkutszk városában, írta Samuel Ramadani történész a valaha Twitterként ismert X-en.

A Wagner csoport vezetőjének repülőgépe szerdán zuhant le nem messze Moszkvától. A gép a moszkvai Seremetyjevó repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten háromtagú személyzet és hét utas tartózkodott: Prigozsin mellett Dmitrij Utkin, a Wagner neonáci alapítója is a gépen utazott. A szerencsétlenségben mindenki életét vesztette.

Kapcsolódó
Prigozsin gépének lezuhanása is bizonyítja, Oroszországban az új norma az instabilitás
Bár Oroszországot a rend és fegyelem országaként tartják számon Vlagyimir Putyin elnök hívei, Jevgenyij Prigozsin repülőgépének szerdai szerencsétlensége sok mindent bizonyít, csak azt nem, hogy az orosz elnök uralma stabil lenne az országban.

Kevés orosz gondolja úgy, hogy Putyin állt Prigozsin halála mögött

Legalábbis erre jutott az online közvéleménykutatás, amelyet a Sunday Times think tankje, az Open Minds Institute végzett el a szerdai eset utáni órákban. Összességében a megkérdezett oroszok kevesebb mint 10 százaléka gondolja úgy, hogy Putyinnak köze lett volna Prigozsin gépének lezuhanásához, amiben jelenlegi tudásunk szerint meghalt a Wagner-csoport vezére. 28,4 százalék véli úgy, hogy a baleset megrendezett volt, 28,3 százalék pedig elhiszi, hogy technikai problémák vezettek a tíz ember halálát okozó zuhanáshoz. A Putyin-támogatók mindössze két százaléka nyilatkozta azt, hogy az orosz elnök a felelős a történtekért.

(Guardian)

Újabb két ukrán drónt lőttek le Oroszországban

Ismét drónokkal támadta Oroszországot Ukrajna. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint vasárnapra virradó éjszaka az Ukrajnával határos Brjanszk és Kurszk régiókban hatástalanítottak két ukrán drónt. Károkról vagy áldozatokról nem tesz említést a jelentés. Független forrásból egyelőre nem hitelesítették az orosz védelmi erők által közölt információkat.

A támadást idáig nem vállalta magára Ukrajna. Korábban az Oroszországon belül végrehajtott akcióktól Ukrajna igyekezett hivatalosan elhatárolódni – ahogy történt az a belgorodi betörésnél –, ám Volodimir Zelenszkij augusztusban már „elkerülhetetlen és igazságos folyamatnak” nevezte, hogy a háború fokozatosan átterjed orosz területekre.

Az oroszországi dróncsapások célja a az orosz légvédelmi eszközök lekötése: amíg azok Moszkvát és a hátország értékes katonai célpontjait védik, addig sem vetik be őket az ukrán fronton.

(Reuters)

Négy rakétát hatástalanított az ukrán légierő

Vasárnap hajnalban országszerte légiriadót rendeltek el Ukrajnában, cirkálórakéta-fenyegetés miatt. Az ukrán légierő közlése szerint négy rakétát sikerült hatástalanítani az ország északi és középső részén. Megjegyezték: legalább nyolc célpontot észleltek, de ezek közül több hamis lehetett.

A légierő azt is közölte, hogy a támadásban öt orosz stratégiai bombázó vett részt.

(The Guardian)

Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el

Cirkálórakéta-fenyegetés miatt sírtak a szirénák Ukrajnában. Augusztus 27-én éjjel Kijevben és számos más megyében légiriadót rendeltek el. Hajnali 3 óra után Ukrajna keleti, északi és középső régióiban, majd később a déli régióban adtak ki figyelmeztetést a veszélyre. Hajnal négy óra után Nyugat-Ukrajnára is terjesztették a riasztást, tehát ekkor már

az ország egész területén szóltak a szirénák. Az ukrán légierő közlése szerint Tu–95MS stratégiai bombázókról indítottak cirkálórakétákat.

(Pravda)

Meghalt három ukrán pilóta, miután két kiképző repülőgép összeütközött

Augusztus 25-én, pénteken három ukrán pilóta meghalt, miután két L–39-es harci kiképző repülőgép összeütközött Zsitomir régióban, közölte az ukrán légierő a Telegramon. A baleset okait egyelőre vizsgálják.

Az áldozatok között volt a 40. taktikai repülődandár egyik ismert pilótája, Juice is, akivel korábban a CNN készített interjút. Becenevét egy amerikai útja során kapta katonatársaitól, amiért sohasem rendelt alkoholt, helyette gyümölcslevet ivott.

Tegnap katasztrófa történt az égen Zsitomir felett. Három pilóta meghalt. Köztük volt Andrij Pilscsikov, hívójele Juice. Ő egy ukrán tiszt volt, egyike azoknak, akik sokat segítettek hazánknak. Rendkívül sokat. Részvétem a családnak, a barátoknak és mindenkinek, aki ismerte a fiúkat

– fogalmazott videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy az ügy kivizsgálása folyamatban van, ezért túl korai lenne részletekről beszélni.

Természetesen Ukrajna soha sem fogja elfelejteni azokat, aki megvédték Ukrajna légterének szabadságát

– tette hozzá.

(Pravda / CNN)

Olvasói sztorik