Élő Nagyvilág

Putyin hűségesküre kötelezte a Wagner zsoldosait

MIKHAIL KLIMENTYEV / POOL / AFP
MIKHAIL KLIMENTYEV / POOL / AFP

Nagy István: A kormány mindenképp fenntartja az ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát

A kormány, ha kell, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárja le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt – jelentette ki az agrárminiszter.

Nagy István azt mondta: ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró egyes ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat.

Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, a szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát mind nehézséget jelentenek a termelőknek. Hiába jobb ugyanis a termés, az olcsó konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik.

Novák Katalin attól tart, Moszkva hosszú háborúban érdekelt

„Itt az ideje, hogy elkezdjünk a békéről beszélni, ebben Ferenc pápával is egyetértünk” – jelentette ki Novák Katalin az Il Messaggero olasz napilapban szombaton közölt interjúban. A köztársasági elnök megjegyezte, keresi azokat a jeleket, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy Oroszország készen áll a béketárgyalásokra.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az államfő kitért arra is, hogy a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálát nem tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma gyengülése jelének, és attól tart, Moszkva egy hosszú háborúban érdekelt.

Novák Katalint pénteken fogadta Ferenc pápa, majd a szentszéki államtitkárral, Pietro Parolinnal, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozott. A Rómába Kijevből és Kárpátaljáról érkezett Novák Katalin tárgyalásainak központi témája az ukrajnai béke megteremtésének lehetősége volt. A köztársasági elnök jelezte, nem beszélhet a Ferenc pápával folytatott egyeztetés részleteiről, de a béketervet illetően közös az álláspontjuk. Az államfő azt mondta, a békemissziónak, amelyet a pápa Matteo Zuppi bíborosra bízott, működnie kell. „Remélem, hogy hamarosan elérkezik az a pillanat, amikor Ferenc pápa kulcsszerepet kap a béketárgyalásokban” – jelentette ki.

Egy ukrajnai falut lőttek az oroszok

Két halálos áldozata és egy sebesültje van annak a szombati orosz tüzérségi támadásnak, amelyben a kelet-ukrajnai Podoli falu kávézója kapott találatot – közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

OFFICE OF THE PROSECUTOR GENERAL OF UKRAINE / AFP PHOTO Az ukrán főügyészség által 2023. augusztus 26-án készített és közzétett képen háborús bűnöket vizsgáló ügyészek dolgoznak egy lövés helyszínén a Harkivi területen, a Kupjanszk melletti Podoli faluban.

Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak

– írta Szinyehubov a Telegramon.

A tavaly februárban indított háborúban az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a falut, de az ukrán erők szeptemberben visszafoglalták.

(MTI)

Putyin felesketi a wagnereseket az orosz államra, két nappal Prigozsin halála után

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek este kiadott egy rendeletet, amely szerint a Wagner harcosainak alá kell írnia egy esküt, amelyben hűséget ígérnek az orosz állam felé. Nem csak nekik egyébként, hanem minden más zsoldoscsapatnak, de ezek közül egyértelműen a Wagner szereplésére utal az eskü igénye.

Ez is annak a lépéssorozatnak egyike, amellyel Putyin az állam szorosabb kontrollja alá akarja vonni a zsoldoscsapatokat. A rendeletet úgy írták le, mint ami szorosabb morális és spirituális kötődést alakíthat ki a csapatok és az orosz állam között.

Titokban találkozott az ukrán hadi vezetés és a NATO katonai vezetése

11 napja titokban a lengyel-ukrán határra utazott az ukrán katonai vezetés legfontosabb vezetőiből álló küldöttség, hogy találkozzot a NATO katonai vezetőivel. Ott volt a legfőbb katonai vezető, az amerikai Christopher Cavoli tábornok, és Sir Tony Radakin admirális, a legfontosabb brit katonai vezető is, ahogy szinte a teljes ukrán katonai parancsnokság.

A találkozó majdnem 500 kilométerre Kijevtől volt, és öt órán keresztül beszélték át az ukrán ellentámadást, valamint a katonai stratégiát a hosszú tél előtt.

https://twitter.com/AdmTonyRadakin_/status/1692586287453118533?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1692586287453118533%7Ctwgr%5E116ce5601ca53ed94b184f6eff84e0020b449748%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2023%2Faug%2F26%2Frussia-ukraine-war-live-us-trying-to-nail-down-what-caused-prigozhin-plane-crash-drone-aimed-at-moscow-destroyed

A Krím egyik orosz támaszpontját találta el egy ukrán drón

Az ukrán katonai hírszerzés szerint egy ukrán drón eltalált egy orosz katonai bázist a Krím félsziget közepén, a helyiek szerint pedig áldozatok, robbanások és lezárt utak is voltak.

Oroszország kora reggel közölte, hogy az eddigi legnagyobb koordinált dróntámadás volt a Krím ellen, összesen 42 drónt szedett le a légvédelem. Az ukránok viszont azt mondják, hogy nem mindet, mert sikerült eltalálni a Perevalnojéban állomásozó orosz erőket, kétszáz kilométerre az ukrán kormány által ellenőrzött területekről.

Egy helyi lakos posztja szerint csak két ember halt meg, és egyet kórházba vittek.

Az amerikaiak is próbálják kideríteni, mitől halhatott meg Prigozsin

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy az amerikaiak is próbálják pontosan meghatározni, hogy mitől zuhant le a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin gépe szerdán.

Oroszország korábban kritizálta Bident, amiért azt mondta, nem lepődött meg, hogy Prigozsin gépe lezuhant.

Ukrán drónt lőttek le Moszkva mellett

Oroszország újabb Moszkva elleni ukrán dróntámadásról számolt be szombaton kora hajnalban. A hatóságok ideiglenesen lezárták az orosz főváros három nagy repülőterét.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közlése szerint az orosz légvédelem a Moszkva belvárosától mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Isztra fölött semmisítette meg a drónt.

Pénteken néhány órára felfüggesztették három nagy moszkvai repülőtér, a Seremetyjevo, a Domogyedovo és a Vnukovó légiforgalmát – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 42 repülőgéptípusú drónnal próbálta támadni a Krímet, de mindegyiket semlegesítették.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik