Élő Nagyvilág

Rakétalövés érhette a krími hidat

MTI/EPA
MTI/EPA

Pénteki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Moszkva: rakétákkal támadták az ukránok a krími hidat

A Krím félszigetet a Kercsi-szoros felett Oroszországgal összekötő hidat, illetve egyéb krími célpontokat támadták rakétákkal szombaton az ukrán erők az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint – írja az MTI.

A tárca szerint nem sebesült meg senki, és a csapások anyagi károkat sem okoztak. Az ukrán erők Sz-200-as rakétákkal támadták a hidat, amelyet emiatt átmenetileg le kellett zárni.

Az orosz külügyminisztérium közölte: meg fogják torolni a krími híd elleni “terrortámadást”. “Semmivel nem lehet igazolni egy ilyen barbár cselekedetet, (Moszkva) választ fog adni rá” – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon.

A krími híd tavaly októberben súlyosan megrongálódott, amikor felrobbant egy áthaladó teherautó. A robbanásban három ember meghalt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később vállalta a felelősséget a szabotázsakcióért.

Robbanást jelentettek Zaporizzsjából

Robbanás történt a Zaporizzsja régióban található Bergyanszk városában, írja a Guardian. A város jelenleg orosz fennhatóság alatt áll. Többen arról számoltak be, hogy láttak ukrán drónt szállni a város felett.

https://twitter.com/NOELreports/status/1690297467877679104

Átcsoportosítás az orosz légierőnél

A brit védelmi minisztérium szombati jelentése szerint az orosz légierő egy részét átcsoportosíthatták Herszonból a zaporizzsjai Orikiv környékére. A jelentés szerint az átcsoportosítás gyengítheti Oroszország védelmét a Dnyipro keleti partjánál, ahol egyre fokozódnak az ukrán támadások.

Moszkva szerint megsemmisítettek húsz ukrán, krími célpontokat támadó drónt

Az orosz védelmi minisztérium szombaton kora reggel közölte, hogy meghiúsított egy támadási kísérletet, amelyet 20 ukrán, pilóta nélküli repülő hajtott végre a Krím félszigeten lévő célpontok ellen.

A tárca a Telegram-alkalmazáson azt írta, hogy péntekről szombatra virradó éjszaka „meghiúsult a kijevi rezsim húsz drónnal a Krím félsziget területén lévő célpontok ellen végrehajtott terrortámadási kísérlete”.

Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg, tették hozzá. A támadásnak nem voltak áldozatai, és nem okozott károkat sem, állította a védelmi tárca.

(MTI)

Még várhatnak az ukránok az F16-osokra

Eltart egy ideig, amíg Ukrajna megkapja a megígért amerikai F16-os vadászgépeket, közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen pénteken.

John Kirby megerősítette Joe Biden májusban közölt szándékát, az ukrán légierő F16-os vadászrepülőkkel való támogatását, de azt is megjegyezte, hogy az ukrán pilótákat előbb ki kell képezni és meg kell teremteni a gépek fenntartásához szükséges feltételeket.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője elmondta azt is, hogy az ukrán pilóták kiképzéséről folyamatosan egyeztetnek az európai partnerekkel, így dán és holland szakemberekkel dolgoznak a tananyag összeállításán. Megjegyezte azt is, hogy a képzésben részt vevő ukrán pilótáknak szükségük van bizonyos alapszintű nyelvtudás elsajátítására is, mert az amerikai vadászgépek kezelési nyelve az angol.

Egy több lépésből álló folyamatról van szó

– tette hozzá John Kirby.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik