Nagyvilág

Kim Dzsongun háborúra készíti fel a hadseregét

KCNA / KNS / AFP
KCNA / KNS / AFP

Kim Dzsongun kirúgta legfontosabb tábornokát és azt akarja, hogy az észak-koreai hadsereg „készüljon fel a háborúra” – számolt be a CNN. Pak Szuil vezérkari főnököt Ri Jonggil marsallhelyettes váltja a poszton.

A Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA beszámolója szerint más vezető parancsnokokat is eltávolítottak a Központi Katonai Bizottság szerdai ülésén, de erről nem közöltek részleteket.

A CNN megjegyzi, hogy Észak-Koreában rendszeresek az átalakítások a katonai vezetésben, egyes katonai vezetők később új feladatokat kapnak, míg mások eltűnnek a nyilvánosság elől. Ri Jonggil karrierje is tele van hullámvölgyekkel: régóta tagja az észak-koreai katonai elitnek, és miközben hét évvel ezelőtt még az a hír járta, hogy kivégezhették, most fontos pozíciót kapott.

A változtatás tényét a KCNA a beszámoló végén jelentette, a hangsúly inkább azon volt, hogy

a hadsereg alaposabban felkészüljön a háborúra, tekintettel a Koreai-félszigeten uralkodó súlyos politikai és katonai helyzetre.

Bár Dél-Koreát és az Amerikai Egyesült Államokat konkrétan nem említik, az a rész, hogy a találkozón „elemezték a félszigeten kialakult helyzet romlásának fő okozóinak katonai lépéseit”, rájuk utal. A KCNA jelentése szerint a bizottsági ülés legfőbb napirendi pontja a „teljes körű háborús előkészületek megtétele” volt.

Észak-Korea idén nyáron fokozta katonai retorikáját és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi az amerikai felderítő repülőgépeket, és megtorolja, hogy 40 év óta először egy amerikai, nukleáris ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjáró kötött ki Dél-Koreában – emlékeztet a cikk. Emellett Phenjan júliusban tesztelte a Hvaszong-18 interkontinentális ballisztikus rakétát, amelynek repülési ideje azt sejteti, hogy képes csapást mérni az amerikai szárazföldre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik