Nagyvilág

Terrortámadásra készült a bosnyák férfi, de elkapták

Samır Jordamovıc / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Samır Jordamovıc / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Őrizetbe vettek egy negyvenhárom éves férfit Boszniában, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam harcosaival, és egy ottani mecset megtámadására készült – írta a Reuters a bosnyák államügyészségre hivatkozva. A Zenica városából származó férfit korábban már elítélték terrortevékenység és a szíriai polgárháborúval összefüggő más bűncselekmények miatt – derült ki a közleményből.

Azt nem közölték, hogy a férfi tagadja-e a vádakat, illetve nem adtak tájékoztatást az őt képviselő ügyvédről sem. A férfit alapvetően azzal gyanúsítják, hogy digitális csatornákon kommunikált az Iszlám Állam támogatóival, illetve utasításokat kért egy telefonról felrobbantható bomba építéséhez – olvasható a közleményben.

A férfi olyan muszlim vallástudósok megtámadására készült, akik a militánsok ellen prédikálnak, és a boszniai hatóságoknak jelentenek a szélsőségesek tevékenységeiről.

Boszniában az utóbbi években negyvenhat olyan embert állítottak bíróság elé és ítéltek el, aki Szíriából vagy Irakból tért haza. A boszniai hírszerzés szerint 2012-2016 között összesen kétszáznegyvenegy boszniai felnőtt és nyolcvan gyermek utazott Szíriába és Irakba.

A férfit pénteken vették őrizetbe az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség szóvivője szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik