Nagyvilág

Észak-Korea megerősítette, hogy fogva tartja a határon átszökött amerikai katonát

HANDOUT / COURTESY OF SARAH LESLIE / AFP
HANDOUT / COURTESY OF SARAH LESLIE / AFP

Észak-Korea megerősítette Travis King fogvatartását – írta a BBC, megjegyezve, hogy ez volt az első alkalom az amerikai katona határon történt átszökése óta, hogy a diktatúra reagált a történtekre. A 23 éves közlegény július 18-án lépte át a határt, azóta hollétéről nem volt információ. Az ENSZ dél-koreai parancsnoki központja nem árult el további részleteket a phenjani válasz tartalmáról, nehogy befolyásolják a katona kiszabadításának érdekében indított tárgyalásokat, amelyekre a beszámoló szerint nyitott az észak-koreai rezsim.

A két Korea közötti demilitarizált zónát felügyelő ENSZ-szervezetnek sikerült telefonos kapcsolatot létesíteni az észak-koreai hadsereggel, ahonnan megerősítették, hogy őrizetbe vették Kinget.

Travis Kinget 2021 januárja óta szolgált a seregben. Bántalmazás miatt börtönbüntetésre ítélték Dél-Koreában, július 10-én szabadult és el kellett volna hagynia az országot. A számára kijelölt repülőre azonban nem szállt fel, ehelyett egy csoporttal elment kirándulni a határ menti Panmindzson városába, ahol átszaladt a szomszédos országba, ahol rögtön elfogták.

Matthew Miller, az amerikai külügyminiszter szóvivője korábban arról beszélt, a Pentagon próbálta felvenni a kapcsolatot az észak-koreai hadsereggel, de ezidáig nem reagáltak a megkeresésre. Hozzátette, a Fehér Ház, a Pentagon és a külügyminisztérium közösen dolgozik azon, hogy többet tudjon meg King helyzetéről.

Kiemelt képünkün Travis King látható fekete pólóban, a fotó bal oldalán a negyedik alak. A felvétel az észak-koreai határ közelében készült.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik