Nagyvilág

Hallgatnak az Észak-Koreába szökött amerikai katonáról

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Washington napok óta próbálja felvenni a kapcsolatot Phenjannal annak az amerikai katonának az ügyében, aki még a hét elején sétált át Dél-Koreából Észak-Koreába a világ egyik legszigorúbban őrzött határán, írja a Guardian.

Travis King bántalmazás miatt ült börtönben Dél-Koreában és haza kellett volna térnie Texasba. A hétfői repülőre viszont nem szállt fel, és egy csoporttal elment kirándulni kedden a határ menti Panmindzson városába, amikor hirtelen átszaladt a szomszédos országba, ahol rögtön elfogták.

Öt év után ő az első, akit őrizetbe vettek Észak-Koreában.

Matthew Miller, az amerikai külügyminiszter szóvivője arról beszélt, a Pentagon próbálta felvenni a kapcsolatot az észak-koreai hadsereggel, de nem reagáltak a megkeresésre. Hozzátette, a Fehér Ház, a Pentagon és a külügyminisztérium közösen dolgozik azon, hogy többet tudjon meg King helyzetéről.

Egyelőre nem tudni, hogy mi járhatott King fejében, amikor átszökött Észak-Koreába, hiszen általában ez inkább fordított irányban szokott megtörténni. Egy szemtanú arról beszélt, először azt hitte, hogy egy megrendezett színjáték van folyamatban, aztán meghallotta az amerikai katonákat kiabálni utána. Ekkor már mindegy volt, mert másodpercek alatt átért a túloldalra.

Washington célja az, hogy mielőbb kiszabadítsák Észak-Koreából a 23 éves katonát, de ez valószínűleg nem lesz egyszerű feladat, mert egyrészt Kim Dzsongun nem arról híres, hogy szívességeket tesz az amerikaiaknak, másrészt a katona saját akaratából lépett be Észak-Korea területére.

Kapcsolódó
Ördögi körbe kerülhetett Kim Dzsongun
A szöuli hírszerzés szerint az észak-koreai diktátor 140 kilogrammot nyom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik