A következő élő közvetítés része Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán azonnal letérdelne Moszkvának

A repülésbiztonsági szabályok többszörös megsértése vezetett a januári kijevi helikopterbalesethez

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

A repülésbiztonsági szabályok többszörös megsértése vezetett januárban a 14 halálos áldozatot követelő helikopterszerencsétlenséghez Kijevben – közölte csütörtökön az ukrán főügyészség.

A helikopter egy belügyi delegációval a fedélzetén január 18-án zuhant le a kijevi Brovari kerületben, egy óvoda közelében. A becsapódás következtében tűz ütött ki a helyszínen. A balesetben életét vesztette mások mellett Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, első helyettese, Jevhenyij Jenyin és a tárca államtitkára, Jurij Lubkovics, továbbá három pilóta és még három, a minisztérium alkalmazásában lévő személy. A halottak között egy gyermek is volt, aki feltehetőleg a földön tartózkodott a gép lezuhanása közelében.

A helikopter egy frontközeli helyszínre tartott. A főügyészség csütörtökön közölte, hogy a katasztrófavédelem öt tisztségviselőjét gyanúsítják a repülésbiztonsági szabályok súlyos megsértésével. Az illetőket nem nevezték meg. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint a gyanúsítottakat felmentik tisztségükből.

A vádhatóság szerint a minisztériumi tisztségviselők olyan helikoptert vettek igénybe az úthoz, amelyet a katasztrófavédelem csak vészhelyzet esetére tartott szolgálatban, más feladatokra nem volt engedélye. A legénység parancsnokát nem értesítették az időjárási körülményekről, de a személyzet tagjainak sem volt engedélyük arra, hogy rossz időjárási körülmények között repüljenek.

A rossz időjárási körülmények miatt a pilóta arra kényszerült, hogy rendkívül alacsonyan repüljön, még az útjába eső épületek magasságánál is alacsonyabban, tehát gyakorlatilag közöttük. Az ügyészség vádja szerint a pilóta nem volt eléggé képzett ahhoz, hogy ilyen körülmények között manőverezzen, és elveszítette uralmát a gép felett.

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP Helyszínelők dolgoznak a helikopterbaleset helyszínén 2023. január 18-án.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik