A következő élő közvetítés része A wagneresek a lengyel határt fenyegetik

Azzal jönnek, hogy az oroszok barátai vagyunk – mondta a Barátság kitüntetést birtokló Szijjártó Péter

Roman Chop / AP / MTI
Roman Chop / AP / MTI

Álságos és önsorsrontó az ukrajnai békével kapcsolatos európai uniós érvelés, miszerint egyelőre nem megfelelőek a körülmények a rendezésről szóló tárgyalásokhoz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az esztergomi MCC Feszten.

A politikus szerint az ukrajnai invázió több mint ötszáz nappal ezelőtti megindítása óta Európa háborús pszichózisba süllyedt, és a közös külpolitika leszűkült erre az egyetlen témára. „Több mint ötszáz napja csak a háborúról beszélünk. Holott pontosan tudjuk, hogy a háborúról ki mit gondol. Gyakorlatilag ugyanazt gondolja mindenki. Ez a háború rossz, brutális, a háborúban emberek halnak meg, gyakorlatilag rommá lőnek egy országot, a háborút abba kell hagyni, el kell ítélni, világosan meg kell nevezni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat” – mondta.

– És mikor felvetjük, hogy beszéljünk a békéről, akkor jön, hogy te putyinista vagy, a Kreml propagandistája vagy, az oroszok barátja, kéme, satöbbi – fejtette ki Szijjártó, aki a háború kirobbanása előtt két hónappal vette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől a „Barátságért” kitüntetést,  a legmagasabb elismerést, amelyben külföldi állampolgár részesülhet, és amelyet Vlagyimir Putyin adományozott a fideszes politikusnak, aki egyébként barátjaként tekint Lavrovra.

Szijjártó megdöbbentőnek minősítette az EU azon javaslatát, amelynek alapján a következő négy évben akár húszmilliárd euróval is támogathatnák az ukrajnai fegyverszállításokat, ami azt jelenti, hogy a közösség úgy gondolkodik, hogy négy évig még biztosan háború lesz. Rámutatott: az is problémás, hogy Magyarországnak úgy kellene 200 millió eurót beleadnia ebbe, hogy közben hazánk nem kapja meg a neki járó EU-s forrásokat, illetve az OTP rajta van a háború nemzetközi szponzorainak ukrajnai listáján.

Vörös Szilárd / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik