Belföld

Putyin a legmagasabb kitüntetést ítélte meg Szijjártónak

Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntetésben részesítette Szijjártó Péter külügyminisztert, amit Szergej Lavrov külügyminiszter adott át neki Moszkvában.

– Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a “Barátságért” kitüntetést, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával – írta Szijjártó a Facebookján, aki külön kiemelte a Szputnyik vakcinát és a szeptember végén megkötött gázszerződést.

A Barátság érdemrend a legmagasabb kitüntetés, amelyben külföldi állampolgár részesülhet. A kitüntetést eddig olyan személyek kapták meg, mint Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter vagy Jean Chrétien volt kanadai miniszterelnök. Az 1994-ben alapított kitüntetést az Oroszországi Föderáció elnöke adományozza külföldi állampolgároknak a nemzetek közötti kölcsönös együttműködésben elért eredmények alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik