Nagyvilág

A saját testőrei vették őrizetbe Niger elnökét

YVES HERMAN / POOL / AFP
YVES HERMAN / POOL / AFP

Őrizetbe vette szerdán az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt Nigerben, az államfőt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához – közölték a nigeri elnöki hivatalban dolgozók.

Az X mikroblog portálon közzétett üzenetében a nigeri elnöki hivatal szerda reggel hivatalosan azt közölte, hogy az elnöki gárda egyes tagjai „köztársaságellenes indulattól vezérelve hiába próbálták meg elnyerni a hadsereg és a nemzeti gárda támogatását”. Utóbbiak készek megtámadni az elnöki gárdának a megmozdulásban részt vevő tagjait. Az elnök és családja jól van – áll a közleményben.

A nyugat-afrikai vezetők szoros figyelemmel kísérik a nigeri helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek a demokrácia megvédelmezéséért – közölte szerdán az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) állam- és kormányfői hatóságának elnöke, Bolu Tinubu nigériai elnök. Az ECOWAS a lehető leghatározottabban elítélte a nigeri „államcsínykísérletet”, és a megválasztott elnök azonnali szabadon bocsátását követelte.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik