Nagyvilág

Szijjártó Péter: minden korábbinál magasabb a harmadik világháború kitörésének kockázata

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén szólalt fel Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, és ismét a békekötés fontosságát hangsúlyozta az ukrajnai háborúval kapcsolatban – annál is inkább, mert mint mondta, olyan országot képvisel, ami a háború árnyékában él immár több mint ötszáz napja, s így rendkívül súlyos és közvetlen módon szembesül annak negatív következményeivel.

A magyar emberek már idáig is nagy árat fizettek a háborúért, miközben azért semmilyen felelősséget nem viselnek

– húzta alá.

A miniszter úgy fogalmazott, továbbra is a mielőbbi béke mellett szeretne érvelni, noha érti, hogy „ez nem áll teljesen összhangban a fősodorbeli állásponttal”. Azt mindenesetre leszögezte, hogy a magyar kormány álláspontja minden támadás ellenére változatlan marad a kérdésben.

Szijjártó szerint az ukrajnai konfliktus megoldása nem a harctéren, hanem a tárgyalóasztalnál keresendő. Úgy látja, minél tovább tart a háború és minél több fegyver érkezik Ukrajnába, annál több ember hal meg, annál súlyosabbá válik a pusztítás. Éppen ezért kijelentette,

szeretnénk, ha a nemzetközi közösség több békét szállítana a szomszédságunkba, mint fegyvert.

A külügyminiszter később a Vatikánt és Törökországot is méltatta afrikai államok mellett, amelyek szintén béketeremtést célzó erőfeszítésekkel vétetik észre magukat. Utóbbiak vonatkozásában az élelmiszerellátás biztonságának fontosságára is kitért, mondván, hogy az ellátási zavarok nagyon könnyedén eredményezhetnek súlyos biztonsági kihívásokat, amelyek globális kihatásokkal is járhatnak, például újabb migrációs hullámok, és ezek nyomán a terrorveszély erősödése révén.

„Láthatjuk, hogy még egy biztonsági kihívással sem tudunk megbirkózni, akkor mégis hogyan tudnánk többel?” – tette fel a kérdést, végül arról kezdett el beszélni, hogy az utóbbi nyolcvan évben most van a legrosszabb állapotban a globális biztonság.

Nyíltan és szégyentelenül hivatkoznak egyes szereplők a nukleáris képességeikre, minden korábbinál magasabb a harmadik világháború kitörésének kockázata

– mondta.

Felszólalását azzal zárta, hogy szerinte a világ sebes léptekkel száguld az ismételt blokkosodás irányába, márpedig ezzel Közép-Európának nagyon rossz tapasztalatai vannak, minthogy a térség mindig rajtavesztett a Kelet és Nyugat közötti konfliktuson.

Kapcsolódó
Szilágyi Ákos: A hibrid harmadik világháború küszöbén járunk, vagy már azon is túl
Számomra már csak egy kérdés maradt: leállítható-e még ez a háború, és hol van az, aki leállítja – mondja Szilágyi Ákos, Oroszország-kutató, akit az orosz–ukrán háború okairól és lehetséges következményeiről kérdeztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik