Nagyvilág europoli

Szijjártó az újabb EU-s vizsgálatról: Hülyének ne nézzen minket senki!

Az embercsempészet legnagyobb támogatója maga Brüsszel, ugyanis a bűnözők üzleti modellje éppen az Európai Unió bevándorláspárti politikája miatt működik, ennek fényében pedig különösen hiteletlen a külföldi embercsempészek kiutasítása miatt Magyarországgal szemben megindított jogsértési eljárás – jelentette ki a tárca közleménye szerint  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Mint korábban kiderült, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt. A bizottság úgy véli, hogy a kormány ezzel több uniós irányelvet is megsértett, a csempészet bűncselekménye miatt elítélt személyekre alkalmazandó ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit.

A magyar félnek most két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben nem kap kielégítő választ, a Bizottság folytathatja az eljárást és úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki.

Szijjártó Péter boszniai kollégájával közös sajtótájékoztatóján – amelyről az MTI és az ATV is beszámolt – a kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban kijelentette

Hülyének ne nézzen minket senki! Az embercsempészeknek Brüsszel a legnagyobb támogatója.

A politikus szerint „az embercsempészet modellje azért működik, mert Brüsszel bevándorláspárti politikát hajt végre”. Úgy vélte, hogy gyorsan szétverné a bűnözők üzleti modelljét, amennyiben változtatnának, és világosan kimondanák, hogy Európába csakis legális úton lehet jönni, mindenki mást visszaküldenek.

De nem ezt teszi Brüsszel, hanem a kvóták erőltetésével meghívólevelet küldött minden migránsnak, hogy jöjjenek ide, és az embercsempészek üzleti modelljét pedig megerősítette.

„Ezek után teljesen elfogadhatatlan, hiteltelen és komolytalan, amit Brüsszel Magyarország kapcsán tesz az embercsempészet ügyében” – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország mintegy 650 milliárd forintot költött eddig a határok védelmére, amihez szavai szerint az Európai Unió egy százaléknyi támogatást adott.

Az embercsempészeket kiutasítjuk, mert jobb, ha kívül vannak az országon. Kiutasítjuk őket, mert nem vagyunk hajlandók a magyar emberek pénzét költeni rájuk. Főleg úgy, hogy majd utána mennek az európai bíróságokhoz, és pénzt kérnek azért, mert nem voltak itt jól ellátva

fogalmazott. „Nem elég, hogy bűnöznek, nem elég, hogy egy, Brüsszel által lehetővé tett bűncselekményt követnek el, még fizessünk nekik, mert nem tartottuk őket jól a magyarországi börtönökben” – tette hozzá.

A miniszter a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szólva megismételte, hogy a kormány álláspontja világos, továbbra is támogatják a bővítést. „Ha nem támogattuk volna, akkor nem terjesztettük volna elő a parlamentnek a ratifikációról szóló javaslatot. Hogy a parlament majd erről mikor dönt, arról meg majd döntenek a képviselők” – mondta. „Az elmúlt időszak nyilatkozataiból világosan látszott, hogy a török ratifikációs folyamat sem fog holnapra lezárulni, és a korábbi ígéretünk, miszerint nem leszünk utolsók, természetesen érvényes” – emelte ki.

Az üggyel kapcsolatban a Kormányzati Tájékoztatási Központ is kiadott egy rövid közleményt, amely így szól:

Magyarország Európa határait védte, amikor több mint 2600 embercsempészt elfogott és börtönbe záratott. Brüsszel nem ad pénzt a határkerítésre, nem ad pénzt börtönök építésére és Magyarországot bünteti azért, ha tele vannak a börtönök. Magyarország a magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor a börtönzsúfoltság csökkentése érdekében elrendelte az embercsempész tevékenység miatt elítéltek reintegrációs őrizetét.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik