Nagyvilág

Orbán egyik fő kritikusa nemcsak a holland kormány éléről távozik, de a politikából is kilép

MTI / EPA / Olivier Matthys
MTI / EPA / Olivier Matthys

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért, miután a kormány pénteken lemondott, amiért menekültügyi kérdésben nem tudott megállapodni a négypárti koalíció – adta hírül az MTI.

Távozom a politikából amint a választások után hivatalba lép az új kormány

– jelentette ki a konzervatív-liberális Szabaddemokrata Néppárt politikusa parlamenti beszédében.

Rutte, aki pénteken még úgy nyilatkozott, hogy újraindulna a miniszterelnökségért, közölte: vasárnap hozta meg döntését. Mint mondta, számára a személyes motivációt Hollandia jelentette, „azonban az ezzel kapcsolatos álláspontja teljesen alkalmatlanná teszi” a tisztség betöltésére. Hangsúlyozta, hogy a politikai életből való kilépésre vonatkozó döntése személyes elhatározás volt.

A holland kormányfő péntek este nyújtotta be lemondását, bejelentését megelőzően összeomlott a kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről. A kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt és a Kereszténydemokrata Tömörülés szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

A negyedik Rutte-kabinet bukása 543 nappal a beiktatása után következett be. Mark Rutte 2010 óta Hollandia miniszterelnöke. A harmadik Rutte-kormány 2017-ben alakult, miután megnyerte a választásokat, azonban 2021-ben lemondásra kényszerült a hollandiai gyermekgondozási támogatások körül kialakult botrány miatt, majd 2022-ben ismét választásokat nyert.

Az új választásig, amelyre vélhetően november közepén kerül sor, az országot ügyvivőként továbbra is Mark Rutte vezeti.

Mint ismert, Mark Rutte több alkalommal is élesen bírálta Orbán Viktor politikáját. Talán legismertebb csörtéjükben Rutte a magyar kormány által kezdeményezett melegellenes pedofiltörvényről úgy nyilatkozott:

Térdre kell kényszeríteni Magyarországot.

Hozzátette, szerinte a szóban forgó jogszabályt vissza kell vonni, vagy ha nem, akkor Magyarországnak távoznia kell az Európai Unióból.

Válaszul a magyar kormányfő egy videós összeállításban reagált: egy kormányinfóból vágtak ki egy részletet, amikor Orbán úgy fogalmazott, a magyar ember három esetben térdel le.

A magyar ember a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét

– idézték tőle Rutténak válaszul. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik