Közélet europoli

Rutte azt mondta, a magyaroknak vissza kell vonnia a homofób törvényt, Varga Judit szerint ez a régi gyarmattartó arrogancia hangja

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Orbán Viktor mellett Angela Merkel visszavonulása után a legtapasztaltabb európai miniszterelnökök egyike lesz, az uniós csúcstalálkozóra érkezve azt mondta a magyar törvényről, ami összemossa a homoszexualitást a pedofíliával, hogy szerinte vissza kell vonni, vagy ha nem, akkor Magyarországnak távoznia kell az Európai Unióból.

Varga Judit igazságügyi miniszter erre úgy reagált, hogy Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat!

A térdeléses rész egyébként inkább olyan szófordulatnak tűnik, mint hogy meg kell hajolnia valakinek, de Rutte a holland RTL és a Google Translate szerint valóban azt mondta, hogy a magyaroknak vissza kell vonniuk a törvényt és térdre kell ereszkedniük. Ebbe a magyar kormány bele is állt, Varga azt írja,

Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt. Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!

Varga egyébként angolul már visszafogottabban reagált, ott csak annyit írt, hogy Rutte a politikai zsarolást alkalmazza.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik