Nagyvilág

Lemondott a holland kormányfő, Mark Rutte

MAG / ANP / AFP
MAG / ANP / AFP
Az ok: a koalció pártjainak nem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről.

Mark Rutte holland miniszterelnök péntek este benyújtotta lemondását.

A döntés oka az, hogy összeomlott a kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezni a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről, s a négy párt közösen arra a következtetésre jutott, hogy adott felállásban nem lehetséges a megállapodás.

Mark Rutte a vélhetően november közepén sorra kerülő új választásokig ügyvivő miniszterelnökként folytatja munkáját, s fontos céljának tartja Ukrajna támogatását.

Arra a kérdésre, hogy szeretne-e újra pártja, a VVD listavezetője lenni, Rutte igennel válaszolt.

A kormány lemondása után Sándor Vilmos holland királynak hivatalosan fel kell oszlatnia a parlament alsóházát.

A migrációs politikáról hónapok óta zajlik vita a koalíción belül. A kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének” kialakítása: ennek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén „A” vagy „B” státuszt kapnának, ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkeznek.

  • az “A” státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, a “B” státusz ideiglenes lenne
  • a vita konkrétan arról szólt, hogy a „B” státuszú személyek jogosultak-e családegyesítésre.

A VVD különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A Keresztény Unió Pártja és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találja.

Náhány adat a leköszönő kormányról és fejéről:

  • Mark Rutte 2010 óta Hollandia miniszterelnöke
  • ez volt a negyedik Rutte-kabinet
  • a bukás 543 nappal a beiktatás után következett be
  • a harmadik Rutte-kormány 2017-ben alakult, miután megnyerte a választásokat, azonban 2021-ben lemondott a hollandiai gyermekgondozási támogatások körül kialakult botrány miatt, majd 2022-ben ismét választásokat nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik