Élő Nagyvilág

A Kígyó-szigetre látogatott Zelenszkij

Ukrán elnöki hivatal / AFP
Ukrán elnöki hivatal / AFP

A tegnap legfontosabb eseményei a háborúban:

  • mik azok a kazettás bombák?
  • Kijev ígéri, felelősen használja majd a fegyvereket
  • az Egyesült Államok kazettás bombákat ad Ukrajnának
  • Volodimir Zelenszkij Pozsonyba utazott; a látogatást az utolsó pillanatig titokban tartották
  • korábbi magas rangú amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők tárgyaltak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a békéről
  • a Fehér Ház közölte: a találkozót nem támogatta, de nem is ellenezte Joe Biden kormánya
  • Zelenszkij konkrét lépéseket akar a NATO-tagsággal kapcsolatban a jövő heti csúcstalálkozón Vilniusban
  • tízre nőtt a lvivi lakóházat ért rakétatámadás halálos áldozatainak száma.

Szabadságra küldte a zsoldosait Prigozsin

Augusztus elejéig szabadságra küldte a zsoldosait Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója a június végén kudarcba fulladt lázadás után – közölte egy orosz újságíróval Anton Jelizarov, a Wagner egyik parancsnoka szombaton.

Ma mindnyájunkat szabadságra küldtek augusztus elejéig. Sok teljesítendő feladatunk van. Jevgenyij Viktorovics (Prigozsin) úgy döntött, hogy mindenkinek pihennie kell

– mondta a Lotus ragadványnéven ismert Jelizarov Tyimofej Jermakov újságírónak a több blogger Telegram-csatornáján megjelent interjúban. Hozzátette, hogy a szabadságolásról a Wagner parancsnoki tanácsa döntött.

A beszélgetés Dél-Oroszországban, egy kávéházban zajlott, ahol az újságíró véletlenül találkozott Jelizarovval, aki arról is beszélt, hogy a szabadságolás után a Wagner zsoldosait Fehéroroszországba vezénylik a Kreml és Wagner közötti megállapodás értelmében, amely szerint a lázadás leállítása fejében a Wagner mentesül a bűnvádi eljárástól, írja az MTI.

A legnehezebb feladat a Fehéroroszországba jutás lesz. Elő kell készítenünk a támaszpontokat, kiképzőtáborokat, egyeztetni kell a helyi önkormányzatokkal és közigazgatással, meg kell szervezni az együttműködést a fehérorosz rendvédelmi szervekkel és ki kell építeni a logisztikát

– magyarázta a parancsnok.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a héten közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin, akinek fehéroroszországi száműzetésbe kellett volna vonulnia, még Oroszországban, Szentpéterváron tartózkodik, a Wagner zsoldosai pedig az oroszországi bázisaikon. Mint mondta, a Wagner átköltöztetését Fehéroroszországba még nem oldották meg, és a Wagnernek különbözik az álláspontja Minszktől a jövőbeli küldetése kapcsán is, amelynek a fehérorosz elnök szerint katonák kiképzéséből és katonai tanácsadásból kell állnia.

A Wagner-parancsnok kijelentette: ha a zsoldosokat az orosz nép felszólítja, hogy segítsenek a hazájuknak, készek erre.

Hazatérhetnek Mariupol védői

Ukrajna biztosította öt katonai parancsnok hazatérését, akik egy rabcsere miatt kényszerültek Törökországba. A Mariupol védelmét ellátó férfiakat májusban kellett átadnia Ukrajnának az orosz erőknek, majd a katonák egy része fogolycsere keretében Törökországba került, a feltétel az volt, hogy a háború végéig ott is kell maradniuk, ám Zelenszkij törökországi látogatását követően szabadon engedték őket.

(Guardian)

Már nyolc halottja van Liman bombázásának

Már nyolc halottja van a donyecki régióban fekvő Liman orosz bombázásának, írja a Guardian. A rakétatámadásban további 13 ember megsérült. A településre délelőtt tízkor lőttek ki rakétákat az oroszok, egy házat és egy üzletet találtak el.

Legalább hatan meghaltak Liman bombázása során, az ENSZ szerint már több mint 9 ezer civil veszítette életét a háború kezdete óta

Legalább hat ember meghalt öten pedig megsérültek a donyecki régióban fekvő Liman orosz bombázása során – írja a Guardian. A fontos vasúti csomópontnak számító településre délelőtt 10 órakor lőttek ki rakétákat, egy házat és egy üzletet ért találat.

Noel Calhoun, ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának helyettes vezetője a háború ötszázadik napján azt nyilatkozta, eddig legalább kilencezer civil, közöttük ötszáz gyerek esett áldozatul a harcoknak, de emlékeztetett: szakértők szerint a valós számok ennél sokkal magasabbak is lehetnek.

Idén összességében kevesebben haltak meg a háborúban, mint 2022-ben, az áldozatok száma azonban májusban és júniusban növekedésnek indult.

Törökországba készül Putyin

Törökországba látogat Vlagyimir Putyin augusztusban, jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott, isztanbuli sajtótájékoztatón – írja a Guardian.

Erdogan Moszkvát sürgette, hogy legalább három hónappal hosszabbítsa meg a július 17-én lejáró Fekete-tengeri gabonaegyezményt, amit tavaly Törökország és az ENSZ hozott tető alá. Az egyezmény garantálja, hogy Ukrajna a háború ellenére biztonságosan exportálhasson gabonát a Fekete-tengeren.

Erdogan szerint Putyin augusztusi, törökországi látogatásának fő célja az egyezmény kiszélesítése lesz. A látogatás pontos dátumát még nem tűzték ki.

A háború ötszázadik napján a Kígyó-szigetre látogatott Zelenszkij

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának ötszázadik napján a Kígyó-szigetre, a háború kezdeti napjainak ikonikus helyszínére látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írja a BBC.

Az apró Fekete-tengeri szigethez 2022. február 25-én érkezett meg a Moszkva nevű orosz hadihajó és azonnali megadásra szólította fel a szigetet védő tizenhárom ukrán katonát.

Orosz hadihajó, tűnj el a francba!

hangzott az ukrán válasz.

Az oroszok elfoglalták a szigetet, és bár az első hírek arról szóltak, hogy a védőket mind megölték, valójában fogságba ejtették őket, és később kicserélték őket orosz hadifoglyokra. A Kígyó-szigetet tavaly júniusban foglalták vissza az ukránok.

Az ukrán elnök azt ígérte, a szigethez hasonlóan Ukrajna visszafoglal majd minden területet, amit a 2022. február 24-én indított orosz invázió kezdete óta elveszített.

Taktikailag fontos előrenyomulást hajtottak végre az ukránok Bahmut környékén

Fontos területeket foglalt el az ukrán hadsereg Bahmut környékén, és a front három másik szektorában folytatott eredményes hadműveleteket – íjra az Institue for the Study of War nevű amerikai hadügyi agytröszt friss jelentésére hivatkozva a Guardian.

Az ukránok jelentős területeket foglaltak el a Bahmuttól északra és délre fekvő falvak közelében, és visszaszerezték az ellenőrzést olyan területek fölött, melyeket korábban elveszítettek. Az ellentámadás tovább folytatódik Zaporizzsja nyugati részén, illetve Zaporizzsja és Donyeck régiók határának közelében.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők támadó hadműveletekbe kezdtek Kremmina térségében, Harkov és Luhanszk régiók határán.

Saját párttársai fordultak Biden ellen az Ukrajnának küldött kazettás bombák miatt

Saját pártjából is támadások érik Joe Biden amerikai elnököt amiatt, hogy jóváhagyta kazettás bombák küldését Ukrajnába.

Betty McCollum minnesotai kongresszusi képviselő „szükségtelennek és szörnyű hibának” minősítette a lépést, szerinte „ezeket a fegyvereket nem Ukrajnába kell szállítani, hanem el kell távolítani a készleteinkből”.

A szintén kongresszusi képviselő Ilhan Omar pedig azt nyilatkozta: „Ha az USA vezető szerepet kíván játszani a nemzetközi emberi jogok terén, akkor nem vehet részt az emberi jogok megsértésében. Támogathatjuk Ukrajna népét a szabadságharcában, de közben ellenezzük a nemzetközi jog megsértését. Valójában a kazettás bombák ártatlan áldozatai szinte kizárólag ukrán civilek lesznek. A vele való kereskedés helyett mindent meg kell tennünk a használatuk megszüntetéséért.”

A Pentagon szerint az amerikaiak legutóbb a 2003-as iraki invázió során alkalmaztak kazettás bombákat; ezt megelőzően a 2001-es afganisztáni konfliktus során dobtak le mintegy másfélezer kazettás bombát.

A kazettás bombák használatát világszerte több mint száz országban tiltják, ugyanis a fel nem robbant lőszerek a konfliktus befejezése után évtizedekig fenyegetik a civileket, különösen a gyerekeket.

(The Guardian)

Olvasói sztorik