Nagyvilág

A Twitter perrel fenyegette meg a Metát

Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa / AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa / AFP

A Twitter ügyvédje szerdán levelet írt a Facebook anyavállalatának, a Meta-nak, amelyben üzleti titkok „szisztematikus” és „jogellenes eltulajdonításával” vádolja a vállalatot, miután az elindította a Threads nevű szolgáltatást.

Elon Musk Twitter-vezérigazgató ügyvédje, Alex Spiro levelében azt állítja, hogy a Meta új szolgáltatását a Twitter korábbi alkalmazottai készítették, akiket „szándékosan bíztak meg” egy „lemásolt” alkalmazás kifejlesztésével. Spiro konkrét példákat nem említett, hogy a Twitter alkalmazottai milyen üzleti titkokat használtak fel az alkalmazás kifejlesztéséhez.

Az applikáció már több mint 100 országban elindult: egy nappal az indulása után már 30 millió felhasználóval rendelkezik. Európában még nem indult el a szolgáltatás, így egyelőre hazánkban sem elérhető.

A hírre reagálva a Meta kommunikációs igazgatója közölte: a Threads mérnökcsapatában egyetlen korábbi Twitter-alkalmazott sincsen.

Ez egyszerűen nem igaz

– hangsúlyozta Andy Stone.

Az ügynek vélhetően még lesz folytatása, ugyanis Musk ügyvédje a Mark Zuckerbergnek, a Meta alapító-vezérigazgatójának címzett levelében úgy fogalmaz:

a Twitter határozottan érvényre kívánja juttatni a szellemi tulajdonhoz való jogait,  és követeli, hogy a Meta haladéktalanul tegyen lépéseket a Twitter üzleti titkainak vagy más szigorúan bizalmas információk felhasználásának beszüntetésére.

Az új alkalmazás indulásáról Zuckerberg elmondta: ilyen startban reménykedtek. Eközben Musk annyit írt ki a Twitterére, hogy „a versennyel nincs gond, a csalással igen”.

(CNBC/The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik