Nagyvilág europoli

Orbán bejelentette, hogy Magyarország nem hajtja végre a migrációval kapcsolatos kötelezettségeit

Vörös Szilárd / MTI
Vörös Szilárd / MTI

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a „migránsgettók”, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem  – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök azzal indokolta a döntést, hogy a hatékony magyar modellt egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani. Kijelentette egyúttal, hogy

Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre.

Orbán szerint szomorú, hogy Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is állnia kell a sarat, de leszögezte, hogy ennek ellenére is meg fogják védeni magukat. A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy „a magyarok egész Európát védik”. Elmondta, hogy tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon, majd úgy fogalmazott:

A magyar modell, egy egyszerű gondolaton nyugszik: senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz.

A minszterelnök szót ejtett Svédország NATO-csatlakozásáról is. Elmondta,

a magyar kormány már döntött, támogatja azt, a magyar parlament azonban még nem ratifikálta ezt a döntést.

Orbán mellett Karl Nehammer osztrák kancellár is felszólalt a bécsi csúcs után, egyben bejelentette, hogy „Ausztria Magyarországgal és Szerbiával együtt behúzta a menekültügyi féket”.

„Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen. A nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni” – indokolta meg a döntést Nehammer.

Az osztrák kancellár szerint a három ország együttműködésének minden lépése mögött az emberi cél az, hogy véget vessünk a Földközi-tengeren sokasodó halálesetek számának. Ehhez szerinte elengedhetetlen, hogy a harmadik államokban bevezessék a menekültügyi eljárásokat és ezzel csökkentsék a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást.

Végül a szerb köztársasági elnök, Aleksandar Vucic azt fűzte hozzá az elhangzottakhoz, hogy a három kormánynak köszönhetően jelentősen csökkentek a menekültkérelmek, ők pedig készen állnak rá, hogy továbbra is együttműködjenek ebben a formában.

A csúcstalálkozón a felek az elhangzottak szerint aláírtak egy háromoldalú nyilatkozatot is az észak-macedóniai határhelyzettel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Egyedül vagyunk, Mateusz – így győzte le Magyarországot egy szövetségese a migrációs vitában
A magyar kormány csak a tiszteletkört tudta megakadályozni a migrációs vitában.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik