Élő Nagyvilág

Ukrán kémfőnök: az FSZB megbízást kapott Prigozsin meggyilkolására

Handout / Telegram / @concordgroup_official / AFP
Handout / Telegram / @concordgroup_official / AFP

Az előző nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Lebombázott egy iskolát az orosz hadsereg, egy tanár meghalt

Ukrajna állami műsorszolgáltatója jelentette, miszerint egy tanár és egy másik iskolai alkalmazott meghalt a donyecki régióban, miután bombatalált ért egy oktatási intézményt – írja a The Guardian.

Az állami szolgáltató hivatalos Telegram csatornáján közölte:

Az orosz csapatok lebombáztak egy iskolát a donyecki régió Pokrovszki járásában található Serhiivka faluban: egy tanár és a főkönyvelő meghalt, hat másik alkalmazottja pedig megsebesült az intézménynek. Az ágyúzás idején 12 alkalmazott dolgozott az iskolában. Az épület egy része teljesen megsemmisült.

A szolgáltató bejegyzésében fotókat is közöltek, amelyeken az látható, hogy a tisztviselők vizsgálják a károkat. Ugyanakkor a független módon nem erősítették meg a történteket.

Ukrán kémfőnök: az FSZB megbízást kapott Prigozsin meggyilkolására

Az ukrán katonai hírszerző egység vezetője kijelentette, hogy az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök meggyilkolásával bízták meg – írja a CNN.

Kyrylo Budanov a „The War Zone” online magazinnak adott interjújában azt mondta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az FSZB-t megbízták ezzel a feladattal. Hogy sikeresek lesznek-e ebben, majd meglátjuk – tette hozzá.

Budanov, aki az Ukrán Védelmi Hírszerzési Igazgatóságot (GUR) vezeti, úgy látja, egy ilyen merénylet nem gyors. Szerinte eltart egy ideig, amíg megvannak a megfelelő körülmények. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az esetleges merénylet nyitott kérdés.

A Kreml hallgat a témáról, ehelyett agresszív kampányba kezdett Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyének megerősítésére.

Kémkedés vádjával letartóztattak egy orosz jégkorongozót Lengyelországban

Lengyelországban kémkedés vádjával letartóztattak egy orosz jégkorongozót. Az első osztályú klub játékosa már a 14. személy, akit egy kémcsoport ügyében zajló eljárás során őrizetbe vettek – közölte a lengyel igazságügyi miniszter és főügyész.

Egymás után hullanak az orosz kémek!

– kommentálta a hírt Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter a Twitteren.

A sportolót június 11-én vették őrizetbe Sziléziában, Lengyelország déli részén.

A férfit szervezett bűnözői csoportban való részvétellel és külföldi hírszerzés javára folytatott, Lengyelország érdekeit sértő tevékenységgel gyanúsították meg, amiért 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

(The Guardian)

Mennyibe kerül Oroszországnak a háború?

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  •  2023 júniusi jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) úgy becsülte, Oroszország 2023-as katonai költségvetése 6600 milliárd rubelt, vagyis 85,8 milliárd dollárnak (26 400 milliárd forint) megfelelő összeget tett ki.
  • Az orosz katonai kiadások valódi összege a transzparencia hiánya miatt bizonytalan, beleértve a költségvetési tételek titkosítását, amely az orosz kormányzati kiadások nagyjából húsz százalékát érinti.
  • Habár a védelmi költségvetésnek csak egy részét költik az ukrajnai háborúra, a kiadások növekedése rávilágít Oroszország ukrajnai tevékenységének költségeire. Oroszországnak emellett további, háború miatti védelmi költségekkel is számolnia kell, beleértve a megszállt területek biztonsági kiadásait és az Ukrajnával határos orosz régiókban végrehajtott védelmi intézkedéseket.

Ukrán védelmiminiszter-helyettes: minden irányba sikerült előrenyomulni

Ha a teljes frontvonalat nézzük, mind keleten, mind délen, akkor nálunk van a kezdeményezés, minden irányban sikerült előrenyomulni

– nyilatkozta Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes egy ukrán televíziónak.

A védelmi miniszterhelyettes Telegram-oldalán arról írt, hogy az ukrán erők magukhoz ragadták a műveleti kezdeményezést. Bahmutnál 1200 métert haladtak előre Kliscsijivka és 1500 métert Kurdjumivka felé.

Az ukrán vezérkar tegnapi közleménye szerint a támadóműveletek Bahmut, Melitopol és Bergyanszk irányába zajlanak.

(The Guardian)

Orbán szerint Ukrajnában van a magyarok pénze

Brüsszelből jelentkezett be a Kossuth Rádió reggeli műsorába Orbán Viktor miniszterelnök. Az interjúban hosszasan értekezett az orosz-ukrán háborúról. A kormányfő szerint az unió pénze Ukrajnában van: ez áll a költségvetés módosító javaslatának a hátterében, ezért akarnak folyamatosan hiteleket felvenni. Az Európai Bizottság további 50 milliárd eurót adna Ukrajnának, ezt Orbán nem támogatja:

Kapcsolódó

Az Egyesült Államok kazettás bombákat adhat Ukrajnának

A Biden-kormányzat erősen fontolgatja, hogy jóváhagyja a sokat vitatott kazettás bombák átadását Ukrajnának – mondta több, az ügyre rálátó személy a CNN-nek.

A névtelenségüket kérő tisztviselők szerint a Fehér Ház hamarosan meghozza döntést, melynek értelmében a fegyverek már a jövő hónapban bekerülhetnek az Ukrajnának szánt újabb katonai segélycsomagba.

Az Egyesült Államok azért is vonakodik az ellentámadó ukrán erőknek kazettás bombákat szállítani, mert azok veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra, ráadásul az USA több fontos szövetségese, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is aláírta a kazettás bombák betiltását.

Az amerikaiak 2016-ban vonták ki a forgalomból a kazettás bombákat. Korábban gyakran bevetették őket Afganisztánban, a bunkerek és barlangok elleni légicsapások során.

Katonai tisztviselők és elemzők Ukrajna nagy mennyiségű tüzérségi lőszerigénye nehezen fenntartható a háború elhúzódása esetén. Ebben segíthetnek a kazettás bombák, melyekből a kivonás után nagy mennyiség áll a rendelkezésre az amerikai raktárakban.

Kazettás bombát az oroszok is bevetettek a háború idején. Annak ellenére, hogy ez a fegyvertípus városharcban nem túl hatékony, hiszen nem képes betonépületek, fedezékek, bunkerek pusztítására, az oroszok a háború elején Harkiv városában vetettek be kazettás bombát.

CNN: az eltűnt Szurovikin tábornok titokban a Wagner VIP-tagja volt

Szergej Szurovikin, az orosz reguláris erők tábornoka titokban a Wagner kötelékében állt, a katonai magáncég VIP-tagja volt – írja a CNN az orosz Dossier Center oknyomozó csoport által megszerzett dokumentumokra hivatkozva. Az emigráns orosz oligarcha, Mihail Hodorkovszkij oknyomozó projektje kiderítette, hogy Szurovikin és még legalább harminc, magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő személyi nyilvántartási számmal rendelkezett a Wagnernél, vagyis ők is VIP-tagjai voltak a szervezetnek.

A CNN arról nem ír, hogy a gyakorlatban mit jelentett a Wagner VIP-tagsága.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Szurovikint őrizetbe vették, mivel előre tudhatott a Wagner zendüléséről. Családja ezt később cáfolta: lánya szerint apja jelenleg is végzi a munkáját. Mindenesetre a tábornok múlt hét szombat óta eltűnt a nyilvánosság elől. Akkor egy videóban kérte Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért, hogy hagyjon fel a lázadással. A tartózkodási helye azóta ismeretlen, arról a Kreml sem adott tájékoztatást.

Szurovikint, az orosz légierő kitüntetett parancsnokát Armageddon tábornoknak becézik, a Szíriában végrehajtott, kíméletlen bombázásai miatt. Ő volt az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnoka, egészen idén januárig, mikor is leváltották.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik