Nagyvilág

40 ezer rendőrt mozgósítanak Franciaországban csütörtök estére

Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Zakaria ABDELKAFI / AFP)

Frissítünk!

Gerard Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy ma este 40 ezer rendőrt mozgósítanak Franciaországban. Tegnap még csak 9000-et vetettek be. Szükségállapot kihirdetésére azonban nem készülnek – mondta.

Szerdán éjszaka is folytatódtak Párizsban és más francia városokban a zavargások, amelyek azért törtek ki, mert kedden egy közúti ellenőrzést végző rendőr lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút. A francia hatóságok legkevesebb 150 embert letartóztattak. Közben egy videó is előkerült a fiatal lelövéséről:

 

A francia főváros Nanterre külvárosában a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel. A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak – közölte a rendőrség szóvivője. Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médián megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel. A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak a fiatalkorú áldozat, Nahel M. emlékére. A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei. Az ügyészség szerint Nahel M. nem állt meg autójával a rendőr felszólítására.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát és válságtanácskozást hívott össze. Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott. A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt – közölte ügyvédjük, aki szerint egy videofelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik