Nagyvilág

Víz alól érkező zajokat észlelt egy kanadai repülőgép az eltűnt tengeralattjáró keresési területén

Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP
Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP

Egy kanadai P-3-as repülőgép víz alatti zajokat észlelt a keresési területen – közölte az amerikai parti őrség, amely a vasárnap eltűnt tengeralattjáró keresését vezeti. A Titan nevű merülőhajó az Atlanti-óceánban vitt turistákat és szakértőket a Titanic roncsaihoz, amikor nyoma veszett.

A parti őrség északkeleti körzete a Twitter oldalán közölte:

a keresési műveleteket áthelyezték az érintett területre, hogy megpróbálják felderíteni a víz alól érkező zajok forrását. Egyelőre a felkutatásuk nem hozott eredményt, de folytatják a keresést a környéken.

Azt is elmondták, hogy a kanadai repülőgép által észlelt víz alatti zajokról készült felvételeket elemzés céljából megosztották az amerikai haditengerészet szakértőivel.

Egybehangzó amerikai sajtóértesülések szerint kedden

a keresőcsapatok szonárkészülékeken keresztül, több órán át, harminc perces időközönként dörömbölésre emlékeztető hangokat észleltek.

A CNN és a Rolling Stone belső kormányzati dokumentumokat idézett. E szerint négy órával később további eszközöket vetettek be, és a zajok továbbra is hallatszódtak. Azt nem tisztázták, hogy pontosan mikor és mennyi ideig lehetett hallani a dörömbölést.

Vasárnap a kommunikáció egy és háromnegyed órával a merülés kezdete után szakadt meg a Titannal, amelyen legfeljebb 96 órára elegendő oxigén lehet. A fedélzeten öt személy tartózkodott, szakértők szerint kevés az esély a megmentésükre.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik