Élő Nagyvilág

Egy újabb falut foglalt vissza vasárnap az ellentámadásba lendült ukrán hadsereg

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
  • Az ukrán hadsereg visszafoglalt egy falut a zaporizzsjai fronton.
  • Jelentős orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok Herszonban.
  • 45 főre emelkedett a kahovkai gátrobbantás halálos áldozatainak száma.
  • Brit hírszerzés: Ukrajna kisebb előrehaladást ért el, az oroszok viszonylag hatékonyan védekeznek.
  • A britek szerint az orosz és az ukrán oldalon is jelentősek a veszteségek.
  • Az Európai Unió felgyorsítja a fegyverszállítást Ukrajnába.
  • Az ukrán parlamenti képviselő szerint mintegy négyezer milliárd dollárra lesz szükség az ország újjáépítéséhez.
  • A háború szombati eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Koleraszerű baktériumot találtak a felrobbantott Nova Kahovka-i gát vizében

A kolerához hasonló vibrio baktériumot találtak a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után Dél-Ukrajnát elárasztó vízben. Mikolajiv megye lakosságát arra kérik, hogy mellőzék a víz fogyasztását, ne használják fürdésre, és ne is horgásszanak benne.

A vízben talált baktérium a helyi egészségügyi hatóságok szerint akut bélfertőzést okozhat: jelenlétét több folyóban és torkolatban is kimutatták a gátszakadás után.

Az orosz megszállás alatt álló kahovkai gátat június 6-án a hajnali órákban robbantották fel. A harcoló felek egymást vádolták a katonai akció végrehajtásával, amely Dél-Ukrajnában óriási áradást okozott, veszélybe sodorta a Krím-félsziget vízellátását, valamint a zaporizzsjai atomerőmű működését is. A katasztrófában 45-en haltak meg, és több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

(Sky News)

Zelenszkij a legnépszerűbb politikus az ukránok körében

Az ukrán Razumkov Központ közvélemény-kutató közzétette legutóbbi, májusban végzett felmérésének eredményét, amelyben arról kérdezték az ukránokat, hogy mely politikai és közéleti személyiségekben bíznak, és melyekben nem.

Aligha meglepő, hogy az ukrajnai lakosság körében Volodimir Zelenszkij a legmegbízhatóbb politikus. A hivatalban levő elnökben a válaszadók 83 százaléka bízik.

A háborút megelőzően, 2021-ben még az ukránok 60 százaléka volt bizalmatlan az államfő iránt.

Az ukrán lakosság továbbra is optimista:

56 százalékuk szerint jó irányba mennek a dolgok, és csak 22 százalékuk szerint rossz irányba.

(Kyiv Post)

Az Egyesült Királyság növeli az Ukrajnának nyújtott kibervédelmi támogatást

A brit kormány jelentősen növeli a létfontosságú ukrán infrastrukturális és egyéb létesítmények kibervédelméhez nyújtott pénzügyi támogatását.

A Downing Street vasárnapi tájékoztatása szerint a program célja az, hogy Ukrajna képessé váljon a kritikus jelentőségű létesítményei elleni orosz kibertámadások észlelésére és elhárítására, valamint gyors válaszlépések megtételére ilyen jellegű támadások esetén.

A londoni miniszterelnöki hivatal ismertetése szerint a két évre szóló fejlesztési program 25 millió fontig (11 milliárd forintig) terjedő pénzügyi támogatást tartalmaz. Ebből 16 millió fontot a brit kormány finanszíroz, a fennmaradó további 9 milliárd font hozzájárulást a tervek szerint Nagy-Britannia szövetségesei adják.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a bejelentést követően hangsúlyozta: az Ukrajna elleni orosz támadás nem korlátozódik a szárazföldi invázióra, Oroszország kísérleteket tesz az ukrán lakosságnak alapvető fontosságú szolgáltatásokat nyújtó ukrajnai kiberinfrastruktúra, köztük a bankok és az energiaellátó hálózatok elleni támadásokra is.

(MTI)

Ukrajna már a második települést foglalhatta vissza Zaporizzsjában

Az ukrán ellentámadók visszafoglalták Pjatihatki falut a zaporizzsjai régió déli részén. Az ukrán hatóságok hivatalosan még mindig nem erősítették meg a település elfoglalását, ám egy oroszok által beiktatott, helyi tisztviselő, Vlagyimir Rogov a Telegramján azt írta: az ukránok bevették a falut, és az orosz tüzérség lövi őket.

Ukrajna június 12-én közölte, hogy a Pjatihatkival szomszédos Lobkove falut ellenőrzése alá vonta, így ez a mostani már a második település lehet, melyet Zaporizzsja megyében sikerül visszafoglalnia az ukrán erőknek.

Június 10-11 között Ukrajna egy sor donyecki falut már felszabadított Velika Novoszilkánál, de áttörésről még nem beszélhetünk.

(The Guardian)

Orosz védelmi tárca: a frontszakasz három pontját támadják az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy erői több ukrán támadást is visszavertek a frontvonal három szakaszán.

Mint mondták, az ukrán ellentámadók a zaporizzsjai térségben támadnak a legintenzívebben.

A jelentés nem tesz említést a zaporizzsjai régió déli részén fekvő Pjatihatki nevű településről, melyet Ukrajna saját állítása szerint elfoglalt.

Az ukránok alig több mint egy hét alatt mintegy száz négyzetkilométernyi területen szerezték vissza az irányítást,  visszafoglalva a keleti donyecki régió falvainak sorát.

(Al Jazeera)

Brit hírszerzés: Ukrajna kisebb előrehaladást ért el, az oroszok viszonylag hatékonyan védekeznek

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt napokban a heves harcok folytatódtak Ukrajnában, a legintenzívebb harcok Zaporizzsja megyében, Donyeck megye nyugati részén, illetve Bahmut körül voltak.
  • Ukrajna valamennyi területen támadó műveleteket folytat, és kisebb előrehaladást ért el.
  • Délen az oroszok viszonylag hatékonyan védekeznek. Ám a veszteségek mindkét oldalon jelentősek. Az orosz veszteségek vélhetően most a legnagyobbak Bahmut ostroma óta, ahol márciusban dúltak a legintenzívebb harcok.

Brutális összegbe kerülhet Ukrajna újjáépítése

Az Egyesült Királyság szerdán ad otthont az Ukrajna helyreállításáról szóló konferenciának, ahol az ország újjáépítésének lehetőségeit vitatják meg az orosz invázió pusztítása után.

Rishi Sunak miniszterelnök felszólította a befektetőket és az üzletembereket, hogy a háború sújtotta ország újjáépítésének elősegítésére használják fel az innovációjukat és a kreativitásukat.

Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő szerint országa jelenleg háborús övezet, melynek újjáépítésére szerinte

mintegy négyezer milliárd dollárra lesz szükség. Hozzátette: ez az összeg még magasabbra emelkedhet, hiszen Oroszország folytatja a háborút. – Oroszországnak hála a harcok folytatódnak, a bombázások folytatódnak, minden nap, minden éjszaka, és mindez fokozza pusztítás mértékét a kritikus infrastruktúrában, amely szükséges az ország működéséhez, a közösségek életéhez – nyilatkozta a képviselő a Sky News-nak.

Mint mondta, a közúti infrastruktúra helyreállítása jelenti a legnagyobb kihívást, de az iskolák és a kórházak is újjáépítésre szorulnak.

Tovább nőtt a kahovkai gátrobbantás halálos áldozatainak száma

Még mindig nő a Nova Kahovka-i gátszakadás halálos áldozatainak száma. A hatóságok az áradásoktól sújtott Dnyeper folyó mindkét oldalán friss adatokat közöltek, írja a CNN.

Az ukrán belügyminisztérium szombaton közölte, hogy legalább 16 ember meghalt és 31 eltűnt az árvízben. Ugyanezen a napon egy oroszok által beiktatott herszoni közigazgatási vezető, Andrej Alekszejenko a Telegramon azt írta, hogy a halálos áldozatok száma, a megye oroszok által megszállt részein 29-re emelkedett.

A halálos áldozatok száma összesen így már 45 fő. Az ukrán belügyi tárca azt is közölte, hogy 3614 embert evakuáltak az elárasztott területekről, köztük 474 gyermeket és 80 mozgásában korlátozott személyt.

Az orosz megszállás alatt álló kahovkai gátat június 6-án a hajnali órákban robbantották fel. A harcoló felek egymást vádolták a katonai akció végrehajtásával, amely Dél-Ukrajnában óriási áradást okozott, veszélybe sodorta a Krím-félsziget vízellátását, valamint a zaporizzsjai atomerőmű működését is.

A gátrobbantásról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Leállhat a zaporizzsjai atomerőmű, a víz- és áramellátás, de ökológiai katasztrófa is jöhet a gátrobbanással
A Nova Kahovka-i gát elleni katonai akció az ukrán ellentámadást is befolyásolja.

Az ukrán hadsereg ellentámadásban: visszafoglaltak egy falut a zaporizzsjai fronton

Már láthatóak az ukrán ellentámadás első sikerei, vasárnapra ugyanis visszafoglalták Pjatihatki falut a zaporizzsjai régió déli részén – írja a Reuters.

A visszafoglalás tényét Vlagyimir Rogov orosz tisztviselő erősítette meg az orosz erők nevében a Telegramon, aki azt írta: az ukránok hullámszerű előretörése sikeres volt, igaz, nagy veszteségek árán.

Ukrajna a múlt héten közölte, hogy alig több mint egy hét alatt visszaszerezte az irányítást mintegy száz négyzetkilométernyi területen, visszafoglalva a keleti donyecki régió falvainak sorát.

Az Európai Unió felgyorsítja a fegyverszállítást Ukrajnába

Az Európai Unió felgyorsítja a fegyverszállítást Ukrajnába, hogy támogassa az ország ellentámadását az orosz erők ellen – mondta Thierry Breton EU biztos a Le Parisien című francia napilapnak.

„Fokozni fogjuk erőfeszítéseinket a fegyverek és lőszerek szállítására – ez egy nagy intenzitású háború, amelyben ezek döntő szerepet játszanak” – mondta a Guardian szemléje szerint Breton, és ígéretet tett arra, hogy a következő éven belül egymillió nagy kaliberű fegyvert fognak biztosítani.

„Arra készülünk, hogy a háború még több hónapig, vagy még tovább tart” – tette hozzá.

Ukrán fegyveres erők: szombaton 650 orosz katona esett el a harcban

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy szombaton becslések szerint 650 orosz katonát öltek meg – derült ki a vezérkar frissítéséből.

Ezzel 219 820-ra növeli Kijevben az orosz csapatok halálos áldozatainak számát Moszkva tavalyi inváziója óta. A The Guardian azt írja, az adatok becslésen alapulnak, azokat nem lehet ellenőrízni,

Az elmúlt 24 órában 5 civil halt meg az Ukrajnában végrehajtott orosz támadásokban, nyolc pedig megsebesült, köztük két gyermek – derül ki a Kijevi Independent regionális hatósági frissítéseinek összefoglalójából.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt is közölte, hogy tegnap 7 orosz harckocsit és 23 páncélozott járművet semmisítettek meg.

Az orosz szánkósok továbbra sem indulhatnak nemzetközi versenyeken

A Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) továbbra sem támogatja, hogy az ukrajnai háború miatt az oroszok szerepeljenek nemzetközi versenyeken.

A FIL bukaresti kongresszusán a küldöttek megerősítették a végrehajtó testület döntését: 22-en támogatták, öten tartozkódtak és egy tagszervezet ellenezte a szankciók fenntartását. Ez alapján az orosz szánkósok, edzők és hivatalos személyek további döntésig biztonsági okokból nem vehetnek részt a nemzetközi szövetség égisze alatt rendezett viadalokon, eseményeken.

Így a FIL nem követi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását, miszerint bizonyos feltételek teljesülése mellett az orosz sportolók semleges színekben szerepelhetnének a nemzetközi porondon.

A tavaly februárban kezdődött ukrajnai háború miatt az oroszok már az előző szánkós szezonban sem versenyezhettek.

Több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7094-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7234-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Jelentős orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok

Szerhij Bratchuk, az odeszai katonai adminisztráció szóvivője elmondta, hogy vasárnap az ukrán erők megsemmisítettek egy „nagyon jelentős” lőszerraktárt az oroszok által megszállt Henicseszk kikötőváros közelében, Herszon déli régiójában.

A The Gudardian a Reuters alapján azt írja, az ukrán média videókat tett közzé, amelyeken egy hatalmas füstcsík látható messze a horizonton, illetve robbanások hangja hallatszik, és égő lövedékek röpködnek.

Rykove egy vasútvonalon található, körülbelül 20 kilométerre Henichesktől, amit az orosz erők az ukrajnai orosz invázió kezdetén, 2022 februárjában szálltak meg.

Nagy veszteségek orosz és ukrán oldalon is

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint továbbra is heves harcok zajlanak Zaporizzsja megyében, Nyugat-Donyeck megyében és Bahmut környékén – írja a The Guardian.

Mint írják, mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett, az oroszok veszteségei valószínűleg a legmagasabbak a Bahmutért vívott csata márciusi csúcspontja óta.

Eközben a BBC Russia és a Mediazona hírportál továbbra is gyűjt adatokat az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett áldozatairól.

Legutóbbi, június 4-i frissítésük óta 1058 név került fel az áldozatok listájára. A kétheti összesítés alacsonyabb, mint a Bakhmutért folytatott aktív harcok idején volt, de még mindig gyűjtik a neveket abból az időszakból.

Június 16-ig 251 orosz alezredes vagy annál magasabb besorolású tiszt halálát ellenőrizték.

Olvasói sztorik