Nagyvilág

Pintér Sándor azzal nyugtatta az osztrák belügyminisztert, nem Ausztria felé távozik a Magyarországon szabadon engedett több száz embercsempész

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Az osztrák belügyminiszter szerint Pintér Sándor arról biztosította, hogy a közelmúltban elengedett embercsempészek között nem volt olyan, akit a két ország határrendészei a közös járőrözés során vettek őrizetbe. Az érintettek mind olyanok, akik már büntetésük java részét letöltötték, és Szerbia felé hagyták el az országot – írja a Der Standardot idézve lapszemléjében a Hvg360.

Amint beszámoltunk róla, a magyar börtönökből összesen 808 elítéltet eresztenek szélnek reintegrációs őrizet címén, mondván, a külföldi fogvatartottak ellátása éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter elárulta, beható tárgyalásokat folytatott magyar kollégájával, miután az összes osztrák párt részéről hatalmas felzúdulást váltott ki az a döntés, hogy a magyar kormány takarékossági okokra hivatkozva több száz embercsempészt helyezett szabadlábra.

Pintér ígérete azért is különös, mert az RTL korábban rejtett kamerával rögzítette, amint a büntetés-végrehajtás Szombathelyen enged szabadon öt embercsempészt. Esetükben érthető, ha az osztrák közvélemény azt feltételezte, hogy nem Szerbia, hanem Ausztria felé távoztak. A kormány azt állítja, egy mobilalkalmazással ellenőrzi a rendőrség a szabadon engedett külföldi embercsempészeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik