Belföld

Az RTL rejtett kamerával rögzítette, amint a BV szabadon enged öt embercsempészt Szombathelyen

Embercsempészeket engedhettek szabadon reggel Szombathelyen, az RTL Híradó rejtett kamerával rögzítette, ahogy megérkezik a vasútállomásra a büntetés-végrehajtás kisbusza, amelyből a BVOP munkatársai mellett öt férfi szállt ki, mind az öten táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezükben. Egy rövid beszélgetés után elváltak útjaik. Szabadon elsétáltak.

Egy nemrég elfogadott kormányrendelet szerint az embercsempészek úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek, vagyis lényegében szabadon engedik őket.

A Belügyminisztérium nem cáfolta, hogy az öt férfi embercsempészek volt, azt írta, hogy a szabadon engedett csempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ha a rendőrség azt észleli, hogy ez nem történt meg, vagy az embercsempész visszatért, akkor elfogják, és a hátralévő büntetését is le kell töltenie.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy túlzsúfoltak a börtönök, és Strasbourgban emiatt „próbálnak újabb pénzeket lehúzni a magyar államról”.

A felvételekről a város polgármestere, Nemény András azt mondta, Magyarország egyik legbiztonságosabb városa Szombathely, és szeretnék, ha ez így is maradna. Szerinte

semmiképpen sem jó, hogy bűncselekményt elkövető emberek szabadon mászkáljanak a városban. Az egy dolog, hogy 72 órán belül ígéret van rá, hogy elhagyják az országot, de az se mindegy, hogy addig mit csinálnak, hogyha ott követnek el valamit, az komoly probléma.

A Belügyminisztérium azt is közölte, hogy „jelenleg a fogvatartottak 12 százaléka külföldi embercsempész”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik