Belföld

Egy mobilalkalmazással ellenőrzi a rendőrség a szabadon engedett külföldi embercsempészeket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nemrég cikkezett arról a 24.hu., hogy 606 elítéltet eresztettek szélnek a magyar börtönökből a fogvatartott 2636 embercsempész közül. Az embercsempészek összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből távozhattak, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese cikkünk nyomán arról érdeklődött Pintér Sándor belügyminiszternél, mivel tudja igazolni, hogy a 606 szabadon engedett külföldi embercsempész 72 órán belül elhagyta Magyarország területét?

Írásbeli kérdését Rétvári Bence válaszolta meg. A Belügyminisztérium államtitkára azt írja, az ellenőrzések hatékony végrehajtásának érdekében az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztálya informatikai fejlesztést hajtott végre. Ennek segítségével

a közterületi szolgálatot ellátó állomány részére biztosított a reintegrációs őrizetbe helyezett elítéltek Nova.mobil alkalmazásban történő lekérdezése.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága korábban a 24.hu kérdésére tudatta, a külföldi fogvatartottak ellátása éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet. Rétvári Bence korábban arról beszélt, egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt is elmagyarázta, „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

Kapcsolódó
Eddig 606 elítéltet eresztettek szélnek a magyar börtönökből a fogvatartott 2636 embercsempész közül
A BvOP lapunknak megküldött tájékoztatása szerint még 202 rab elengedése várható, a többiek ugyanis nem csak embercsempészet miatt ülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik