Nagyvilág

„Pokol a nőknek” – düh Lengyelországban az abortuszellenes törvény miatt, újabb terhes nő halt meg

BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP

Több lengyel városban, köztük Varsóban is tüntetések voltak szerdán, miután egy terhes nő meghalt. A 33 éves Dorota családja azt gondolja, az abortusz megmenthette volna szerettük életét – jelentette a Reuters. A fiatal nő a terhességének 20. hetében halt meg szeptikus sokkban, miután elfolyt a magzatvíz. Dorota férje szerint senkitől nem kaptak tájékoztatást az aburtosz lehetőségeire vonatkozóan, pedig nagyon kevés esély volt a gyermek túlélésére.

„Pokol a nőknek”, „Orvosokat akarunk, nem misszionáriusokat” – a demonstrálók transzparensein többek között ezek az üzenetek voltak olvashatók. A tömeg a „ne gyilkoljatok meg” szlogent skandálta, miközben végigvonult Varsó utcáin az egészségügyi minisztérium épülete felé menet.

Európában a lengyel abortuszellenes törvény a legszigorúbbak között van, az elmúlt években többször is szerveztek tiltakozást miatta. Az új jogszabály 2021-ben lépett hatályba, ebben megtiltották a magzati rendellenességekkel járó terhességek megszakítását. A jelenleg érvényes szabályok szerint kizárólag nemi erőszak, vérfertőzés, illetve a gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén végzik el a beavatkozást.

Az abortuszjogi aktivisták szerint legalább 5 nő vesztette életét a törvény életbelépése óta, akiket feltehetőleg megmenthetett volna a beavatkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik