Élő Nagyvilág

Oroszország a háború közben törvényben tiltotta meg a nemváltást

Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP
Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Rakétatámadás érte Odesszát.
  • Aljakszandr Lukasenka elmondta, hogy nem fognak habozni az orosz taktikai atomfegyverek bevetésénél, ha megtámadják Fehéroroszországot.
  • Zaporizzsjába látogat az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője.
  • Zelenszkij az ukrán ellentámadásról: Több területen is történt előrelépés.
  • A Wagner-vezér szerint Ukrajna „kompetensen” építi az ellentámadást.
  • A keddi nap történéseiről itt olvashat.

A nyugati befolyás ellen üzentek hadat: Oroszországban törvényileg tiltották be a nemváltást

Az orosz törvényhozás szerdán megszavazta a jogi és a sebészi nemváltás betiltását, ami konzervatív javaslatok legújabb darabja volt, mióta Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát.

A The Moskow Times cikke szerint az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma első olvasatban hagyta jóvá a törvényjavaslatot, és ezzel megtiltotta, hogy a természetes személyek nemének megváltoztatását célzó „orvosi beavatkozásokat”, valamint „a műtét nélküli változtatások állami nyilvántartásba vételét”.

Az Állami Duma mintegy 400 képviselője támogatta a törvényjavaslatot.

Pjotr ​​Tolsztoj, a kormányzó Egységes Oroszország párt helyettes vezetője szerint a törvény „gátat emel” a „nyugati családellenes ideológia behatolása ellen”.

Nagyon szeretném, ha azok a fiatalok, akik most életükkel védik Oroszország becsületét, hazatérve azt látnák, hogy az ország megváltozott. Mindannyian egy új, szuverén Oroszországért harcolunk, amely mentes minden nyugati befolyástól

– mondta a Telegramban.

NATO-főtitkár: Biztosítani kell, hogy Oroszország ne indíthasson ismét támadást szomszédjai ellen

Biztosítani kell, hogy amikor a háború véget ér, megfelelő helyzet álljon elő Ukrajna biztonságának szavatolásra, valamint arra, hogy Oroszország ne indíthasson ismét támadást szomszédjai ellen – jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozását megelőzően azt mondta, még korai lenne megmondani, hogy a nemrégiben megkezdett ukrán ellentámadás fordulópontot jelent-e a háborúban, ugyanakkor látható, hogy az ukrán hadsereg lépésről lépésre halad előre és szabadítja fel területeit.

Minél több területet foglal vissza Ukrajna, annál erősebb lesz pozíciója a béketárgyalások asztalánál

– húzta alá a NATO főtitkára, majd hozzátette: minél több területet nyer vissza Ukrajna, annál valószínűbb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rájön, hogy nem győzhet a csatatéren, hanem igazságos békéről kell tárgyalnia. Ezzel összefüggésben kijelentette, a szövetségesek által Ukrajnának nyújtott katonai támogatás valódi változást hoz a csatatéren.

Azt mondta, Oroszország továbbra is meggondolatlan nukleáris retorikát folytat, az elmúlt hónapokban felfüggesztette részvételét az Új START-szerződésben, és úgy döntött, hogy nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba. Mivel nem látható változás Oroszország katonai fellépésében, nem indokolja semmi, hogy a NATO változtasson nukleáris védelmi berendezkedésén – emelte ki.

Közölte, a kétnapos találkozó folyamán a védelmi miniszterek áttekintik majd a NATO védelmi iparának a gyártásra vonatkozó új cselekvése tervét a lőszerek rendelkezésre állásának felgyorsítása és a készletek feltöltése érdekében. „Ez megerősíti mind az önvédelmi képességünket, mind pedig Ukrajna támogatását” – emelte ki.

Tájékoztatása szerint a miniszterek emellett az Egyesült Királyságban működő tengerészeti parancsnokságon belül új központ létrehozásáról egyezhetnek meg a tenger alatti létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében. “Az új központ növelni fogja helyzetismeretünket, és fokozni fogja a tengeri jelenlétünket az elrettentés és a védelem érdekében” – fogalmazott.

Elmondta, a szakminiszterek megvitatják majd azt a többéves támogatási csomagot is, amely biztosítani kívánja, hogy Ukrajna hosszabb távon meg tudja védeni magát, és segítse az országot a szovjet korszakból a NATO-szabványokra való átmenetben a teljes együttműködő képesség elérésére.

A főtitkár végezetül reményét fejezte ki, hogy a július közepén Vilniusban tervezett NATO-csúcstalálkozón a tagállamok vezetői kinyilvánítják, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van.

 A vilniusi csúcstalálkozón határozott üzenetet fogunk küldeni Ukrajna támogatásáról és a szolidaritásról

– fogalmazott. Kérdésre válaszolva közölte továbbá, hogy a nemrégiben folytatott törökországi tárgyalásai során „történt némi előrelépés” Svédország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálásának ügyében.

Az oroszok kilőttek egy kisbuszt

Az északkelet-ukrajnai Szumi megyében az orosz erők rálőttek egy UAZ típusú terepjáró kisbuszra, a benne ülő hat ember életét vesztette – közölték szerdán a megyei rendfenntartók. A rendőrség bejelentette, hogy büntetőeljárást indítottak a háborús törvények és szokások Oroszország általi megsértése miatt. „A nyomozás adatai szerint 2023. június 13-án a nemzetközi jog által tiltott hadviselési módszerekkel rálőttek egy UAZ típusú járműre, amely Szeredina-Buda településen haladt át” – írta közleményében a rendőrség. Az ügyészség és a rendőrség tájékoztatása szerint hat ember szenvedett halálos sérülést, köztük két civil és négy erdészeti dolgozó.

Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő Kirovohrad megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy szerdára virradóan az orosz erők iráni gyártású Sahíd önmegsemmisítő drónokkal támadták meg a régiót, és találat ért egy infrastrukturális létesítményt Szvitlovodszk településen. Személyi sérülés nem történt.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közben szerdán még sem érkezett meg a zaporizzsjai atomerőműbe, pedig előző nap Kijevben bejelentette, hogy kedd este már a nukleáris létesítményben lesz. „Grossi arra vár, hogy biztonságban odamehessen” – mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztviselő. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik a NAÜ vezetője az erőműbe.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerdán a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán csapatok folytatják az előrenyomulást Zaporizzsja és a Donyeck megyei Bahmut irányába. Szavai szerint az elmúlt nap során Bahmutnál 200-500 métert haladtak előre, Zaporizzsja felé pedig 300-350 métert. Kifejtette, hogy folytatódnak az ádáz harcok Bergyanszk irányában Makarivka falu közelében, Mariupol táérségében pedig Novodanilivkánál és Novopokrovszknál. Kiemelte, hogy az ukrán katonák az orosz hadsereg légi- és tüzérségi fölénye ellenére törnek előre. “Az oroszok veszteségeket szenvednek mind élőerő, mind felszerelés és fegyverek tekintetében. Kedden például a megszállók egy önjáró tüzérségi löveget, egy elektronikus hadviselési rendszert, legfeljebb tíz járművet, egy felderítő és tűzvezető radarrendszert, és egy légvédelmi rendszert veszítettek a délkeleti térségben.

Az ukrán vezérkar szerda reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 680-nal 217 330 főre nőtt. Az ukrán erők az elmúlt nap folyamán megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 17 tüzérségi rendszert, és 15 drónt.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon azt állította, hogy az orosz Kalibr típusú rakétáknak legalább 40 olyan alkatrésze van, amelyeket más országokban gyártanak. Sürgette emiatt a szankciók szigorítását azokkal szemben, akik segítenek Oroszországnak külföldi alkatrészek beszerzésében.

MTI

Az orosz export múzsái is ellátogattak a szentpétervári gazdasági világtalálkozóra

Az európai vezetők nélkül rendezik meg a gazdasági világtalálkozót Szentpéterváron. Az atlanti világból Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a legmagasabb rangú hivatalos vendég, ugyanis még a Moszkvával baráti viszonyt ápoló Bosznia-Hercegovina is visszautasította a részvételt.

Az orosz állami média szerint az „orosz export múzsái” viszont ott vannak az eseményen. A képen szereplő hölgyek a gépgyártást, az agráriumot, a petrolkémiai termékeket, az orvostudományt és az informatikát képviselik.

Elnapolja a zaporizzsjai látogatást az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője biztonsági aggályok miatt holnapra halasztja látogatását az oroszok által ellenőrzött, zaporizzsjai atomerőműben. Az ENSZ nukleáris ügynökségének feje azért utazik a háború sújtotta régióba, hogy megvizsgálja, milyen károkat okozott az erőmű hűtési képességeiben a kahovkai gát összeomlása.

Az ukrán kormány tájékoztatása szerint Rafael Grossi arra vár, hogy biztonságban megközelíthesse a létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű hűtése nem közvetlenül a tározóból, hanem egy erre kialakított, mesterséges tóból történik. Ugyanakkor félő, hogy idővel az atomerőmű működése is ellehetetlenül, hiszen a létesítmény melletti hűtőtóba is innen érkezik a víz.

Az Ukrhidroenergo, Ukrajna legnagyobb vízenergia-termelő vállalata szerint a tározóban túl alacsony a vízszint ahhoz, hogy el tudják látni az erőművet.

(Sky News)

Brit hírszerzés: megszaporodtak az orosz bombázások

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt két hétben megnőtt az orosz taktikai bombázók bevetéseinek száma, különösen Dél-Ukrajna felett. Ennek elsődleges oka az ukrán ellenoffenzíva kezdete: az Orosz Légierő (VKS) légicsapásokkal próbálja támogatni a szárazföldi csapatokat.
  • A megnövekedett aktivitás ellenére a napi akciók száma még mindig elmarad a háború eleji csúcstól, amikor naponta 300 bevetés történt.
  • A többi frontszakasszal való összevetésben az invázió kezdete óta délen történik a legtöbb bombázás. Az orosz gépek a bevetések során egyre több szárnyasbombát használnak, ugyanis ezek lehetővé teszik, hogy a támadó repülőgépek távol maradjanak a célpontoktól.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1668859499845754880?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1668859499845754880%7Ctwgr%5E7df9349ce866aaf61fc071e53122ba10f7f91a64%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.portfolio.hu%2Fglobal%2F20230614%2Fhirszerzesi-jelentes-felporgott-az-orosz-legiero-heves-bombazas-ala-kerult-ukrajna-621368

Lukasenka habozás nélkül bevetné az atomfegyvert, ha megtámadnák Fehéroroszországot

Isten ments, hogy döntenem kelljen ezeknek a fegyvereknek használatáról, de nem haboznék, ha agresszióval kellene szembenéznünk

– nyilatkozta az orosz állami tévének Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Ilya PITALEV / SPUTNIK / AFP

Tavasszal Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy hazája rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba. Kedden a fehérorosz fél közölte, hogy minden készen áll az orosz taktikai atomfegyverek fogadásához.

Putyin korábban elmondta, hogy a fegyverek bevetéséről továbbra is Oroszország fog dönteni, melynek némiképp ellentmond Lukasenka nyilatkozata.

A fehérorosz vezető az interjú során pontosította a kijelentését, hangsúlyozva, hogy egy potenciális atomcsapás előtt egyeztetne Putyinnal. Lukasenka szerint nem lenne probléma összehangolni egy ilyen csapás megindítását, hiszen kölcsönösen válaszolnak egymás hívásaira, különösen háborús időkben.

(The Guardian)

Putyin: Nincs elég fegyverünk

A különleges katonai hadművelet során világossá vált, hogy sok mindenből hiány van. Precíziós lőszerekből, kommunikációs eszközökből, repülőgépekből, drónokból és így tovább

–  jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben, ahol háborúpárti hadibloggerekkel találkozott.

Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP Egy pillanatkép a nyilvános eligazításról.

Van mindenből, de sajnos nem elég. A drónok mellett modern páncéltörő fegyverekre és modern harckocsikra is szükség van

– mondta az orosz állami média beszámolója szerint.

Ugyanakkor Putyin hangsúlyozta, hogy a harctérre szánt fegyverek gyártása kis híján megháromszorozódott, a legkeresettebb felszerelések esetében pedig megtízszereződött.

(Politico)

Donyecki városokat támadtak az oroszok

Szerda kora reggel rakétatámadás érte Kramatorszk és Kosztyantyinivka városát. Donyeck megye ukrán kormányzója arról tájékoztatott, hogy a támadásokban három ember meghalt, hárman pedig megsebesültek.

Pavlo Kijrilenko azt is elmondta, hogy Kramatorszkban legalább öt lakóház dőlt romba, és mintegy 20 megrongálódott, míg Kosztyantyinivkában két ház semmisült meg és 55-nél keletkeztek károk.

A támadás helyi idő szerint hajnali ötkor történt.

(The Guardian)

Rakétatámadás érte Odesszát

Kedd reggel három ember meghalt és legalább 13 megsebesült a dél-ukrajnai Odessza városát ért rakétatámadásban – közölték az ukrán erők.

A kikötővárosban az ukrán légvédelem két Kalibr-rakétát lőtt le. A hatóságok szerint a támadás célpontjai civil létesítmények voltak: szerintük az oroszok egy üzleti központot, egy oktatási intézményt, egy lakóépületet, továbbá éttermeket és üzleteket vettek célba.

Ercn Erturk / ANADOLU AGENCY / AFP Az egyik eltalált épület a támadás után.

A légitámadás során találat érte egy kiskereskedelmi lánc raktárát is, ahol tűz ütött ki.

A romok eltakarítása folyamatban van, és továbbra is keresik a romok alatt rekedt embereket.

(The Guardian)

Prigozsin: Ukrajna kompetensen építi az ellentámadását

A harcok jelenlegi állását értékelte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére, a moszkvai katonai vezetés leghangosabb hazai kritikusa. Az összehívott találkozón elmondta, hogy szerinte az ukránok „kompetensen” építik az ellentámadásukat Zaporizzsja megyében, ahol már több mint 100 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza. – A számításaim szerint még többet – tette hozzá a zsoldossereg vezetője.

Óvatosan és nyugodtan haladnak előre

– mondta Prigozsin, hozzátéve, hogy elvesztettek ugyan néhány Bradley gyalogsági harcjárművet és Leopard 2-es tankot, de ezek szerinte normális harctéri veszteségeknek számítanak.

Ezt nem azért mondom, hogy támogassam őket, hanem hogy józanul értékeljünk

– vélekedett a Wagner-vezér, aki szerint korai lenne ünnepelni. Ehelyett mozgósítást és összetartást javasol a sajátjainak.

Értsük meg, hogy addig nem állnak meg, amíg le nem győzik őket, vagy valamilyen pozitív eredményt sikerül elérniük

– zárta sorait Prigozsin.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik