Nagyvilág

Célt ért a pedagógussztrájk, felzárkóztatják a tanárbéreket Romániában

Mihai Barbu / AFP
Mihai Barbu / AFP
Három hétig tartó általános sztrájkot követően a romániai pedagógus szakszervezetek elfogadták a kormány ajánlatát, és hétfőn lezárták a munkabeszüntetést. Az azonnali, tűzoltó jellegű béremelés mellett azt is rögzítik, hogy a pedagógusok bértáblája az országos átlagbérnél kezdődik majd.

„Nem vagyunk szociális segélyezettek, tisztességes bérre van szükségünk, nem veszünk részt politikai játszmában” – tűzték zászlóra üzenetüket a legnagyobb romániai tanügyi szakszervezetek – a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Tanügyi Szakszervezetek Spiru Haret Szövetsége és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség –, amelyek május 22-étől általános sztrájkot hirdettek addig, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket. A sikeres összefogásnak köszönhetően

három héttel ezelőtt több mint 150 ezer tanár és 70 ezer tanügyi alkalmazott lépett sztrájkba,

miután aláírták az erre vonatkozó nyilatkozatot és leadták azt az oktatási intézményük vezetőjének. Ez a szakszervezeti tagok több mint 70 százaléka.

A munkabeszüntetést megelőző héten egy figyelmeztető felvonulást is szerveztek Bukarestben, és látva az elszántságot, az oktatási miniszter mellett Nicolae Ciucă kormányfő is több tárgyalási menetben egyeztetett az érdekképviseletekkel, sőt május 21-én vasárnap tett még egy utolsó kísérletet az egyezségre, de az sem zárult sikerrel.

A pedagógusok fő követelése a jelentős béremelés volt – mellette természetesen a még több forrás az oktatásra –, a szlogenjük utolsó része, miszerint nem vesznek részt politikai játszmában, ugyanakkor megkérdőjelezhető, hiszen köztudott volt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós egyezsége szerint június 1-jétől a liberális Ciucăt szocdem kormányfő kell váltsa, ám a szakszervezetek tagadták, hogy a sztrájkot szándékosan időzítették a stafétabot átadásának idejére, amikor a PNL, a PSD és az RMDSZ már késhegyre menő tárgyalásokat folytat a kulisszák mögött a tárcákról, ki marad, kit cserélnek, lesz-e változás a minisztériumok számában.

A rossz nyelvek szerint a szakszervezetekkel jobb viszonyt ápoló szocdemek vezető grémiuma hallgatólagosan, de egyetértett a sztrájkkal, mert ezzel is jobb alkupozíciót akartak a PNL-vel szemben a kormányfőváltáshoz. Végül úgy tűnik, hogy látva, a sztrájk miatt akár az érettségi vizsgákat is el kell halasztani, amiből aztán ők sem jöhetnek ki jól, beleegyeztek, hogy Ciucă addig maradjon miniszterelnök, amíg a sztrájk befejeződik. Lehet, a liberális kormányfő már június 9-én tudta, hogy megszületik az egyezség a tanárokkal, mert múlt pénteken lemondott, miközben a szakszervezetek kikötötték, amennyiben június 12-én nem születik meg a kormányrendelet a bérek rendezéséről, folytatják a sztrájkot.

A kormányrendelet végül a huszonnegyedik órában megszületett, így a három szakszervezet hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti a sztrájkot. Pedig az álláspontokat messziről kellett közelíteni, ugyanis a kormány az évi két alkalommal kifizetendő bérkiegészítést lengette be, a szakszervezetek viszont nem engedtek, ragaszkodtak a bértábla módosításához, a minimum 20 százalékos emeléshez.

Daniel Mihalescu / AFP Egy tanárnő „Szolidaritás” feliratú táblát tart a 2023. május 25-ei bukaresti tüntetésen.

Elérték, hogy 2023. június 1-jei hatállyal a közoktatás és a felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetének az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel (körülbelül 100 ezer forinttal) nő. A kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel (kb. 28 ezer forinttal) emelkedik.

Konkrétan egy kezdő tanár fizetése a jelenlegi bruttó 4098 lejről (290 ezer forint) 5400 lejre (384 ezer forint) nő, amire rájön 10 százalék stresszpótlék, az eldugottabb településeken oktatóknak plusz 30 százalék,

de aki börtönben is vállal tanítást, annak további 15 százalék. A 10–15 éve oktató tanárok bruttó bére 6600 lej (470 ezer forint) lesz, aki pedig már negyedszázada dolgozik a pályán, bruttó 8500 lejt (605 ezer forint) kap.

Ugyanakkor az európai alapokért felelős minisztérium tervezetének megfelelően 2027-ig évente egyszer, az oktatás nemzetközi napján, azaz október 5-én 1500 lej (kb. 107 ezer forint) prémiumot biztosítanak a pedagógusoknak és 500 lejes (35 ezer forintos) prémiumot a kisegítő személyzetnek, amelynek 30 százalékát az érintettek arra költik, amire akarják, a 70 százalékot viszont továbbképzésre, számítógép vagy szakkönyvek vásárlására kell felhasználni.

Azt is kiharcolták, hogy külön cikkelyben rögzítsék: a majdani, új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája (a legmagasabb közalkalmazotti bér 23 százalékának megfelelő) országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, és 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növeljék a fizetéseket a tanügyben. Gyakorlatilag ez jelenti a bérek rendezését, a mostani igazából csak amolyan tűzoltás volt, hogy lezáruljon a sztrájk.

A munkabeszüntetés megzavarta az vizsgaidőszakot, ezért az oktatási tárca úgy döntött, hogy az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják. A megmérettetések a nyolcadikosok képességvizsgájával június 19-én kezdődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik