A következő élő közvetítés része Sajtóértesülés: elkezdődött az ukrán ellentámadás

Novák: Oroszország nem érheti el a katonai céljait

Oroszország nem érheti el katonai céljait, ezt nem engedhetjük meg. Hogy hogyan kezdődhetnének a béketárgyalások, hogyan lehetne a feleket tárgyalóasztalhoz ültetni, és hogyan vezethetnének ezek egy fenntartható és igazságos békéhez, arra senki sem tud választ adni.

– mondta Novák Katalin a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában, amit a Telex.hu vett észre. Novák arról is beszélt a lapnak, hogy elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett, de a szankciók szerinte jobban ártottak nekünk, mint Oroszországnak.

Én az első pillanattól kezdve elítéltem az orosz agressziót. Egész Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, ez kristálytiszta.

– mondta.

Arra, hogy Ukrajnát a kormányközeli médiában gyakran a nagyhatalmak bábjának ábrázolják, azt mondta:

Természetesen a nagyhatalmak a háttérben dolgoznak – ez minden nagyobb konfliktusnál így van

Novák arról is beszélt, hogy Magyarország azért sem szállít fegyvert Ukrajnába, mert akkor Kárpátalján keresztül mennének a szállítmányok, és veszélybe kerülnének az ott élő magyarok.

Én is amellett vagyok, hogy a lehető legjobban függetlenítsük magunkat az orosz gáztól és olajtól. De ehhez időre van szükség.

– mondta, hozzátéve, hogy

Az viszont egyértelmű, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja, és ez nem fog változni. Ez az a keret, ami meghatározza majd az Oroszországgal való kapcsolatunkat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik