Tamboly / Image Source / Image Source via AFP
Nagyvilág

121 ezer euróra büntették gyorshajtásért Finnország egyik leggazdagabb emberét

Alighanem a világ egyik legsúlyosabb pénzbírságát kapta gyorshajtásért egy finn milliárdos, írja a Guardian.

A 76 éves Anders Wiklöf 30 km/h-val hajtott gyorsabban a megengedettnél, amikor bemérték, és ezért 121 ezer eurót, átszámítva körülbelül 45 millió forintot kell fizetnie. Finnországban ugyanis a bírságokat a szabályszegő jövedelme alapján állapítják meg.

Az évi 350 millió eurós bevétellel rendelkező céghálót vezető üzletember egy helyi lapnak arról beszélt, sajnálja a történteket. Szerinte pont lassított, amikor az eset történt, de úgy tűnik, ezt nem elég gyorsan tette.

Hozzátette, az érintett útszakaszon 70 km/h-ról levitték 50 km/h-ra a maximális sebességet a közelmúltban. Ő 82-vel haladt.

A finn rendőröknek egyébként hozzáférésük van egy központi adatbázishoz, ahol látják, hogy a szabálysértőnek milyen bevételei vannak. Ezt is figyelembe veszik, amikor megállapítják a büntetést. A finn rendszerben úgynevezett „napi bírságokat” szabnak ki. Ez jellemzően a szabálysértő napi nettó jövedelmének a fele, de minél durvább gyorshajtásról van például szó, annál nagyobb lehet a büntetési tétel is.

Anders Wiklöf esetében súlyosbító tényező volt, hogy a közelmúltban kétszer is megbüntették gyorshajtásért, sőt, 10 napra el is tiltották a vezetéstől. 2013-ban 95 ezer eurós csekket kapott, 2018-ban pedig 63 680 eurót kellett a rendőrségnek fizetnie.

A mostani esettel kapcsolatban azt mondta, reméli, jó helyre kerül a pénz.

Azt hallottam, hogy a kormány 1.5 milliárd eurót szeretne spórolni a finn egészségügynek. Remélem, hogy a pénzem segít betölteni ezt az űrt

– nyilatkozta.

Az eddigi büntetési rekordot egyébként Anssi Vanjoki, a Nokia egyik akkori vezetője tartotta 116 ezer euróval, miután motorjával 50 km/h helyett 75 km/h-val hajtott.

Ajánlott videó