Nagyvilág

Míg Magyarország szélnek ereszti az embercsempészeket, Franciaországban letöltendőre ítélik őket

Guillermo Arias / AFP
Guillermo Arias / AFP
A bűnszervezet tagjai Magyarországról juttattak el illegális bevándorlókat Nyugat-Európába.

Letöltendő szabadságvesztésre ítélték Franciaországban egy embercsempész hálózat hat tagját, akik Magyarországról juttattak el illegális bevándorlókat Ausztriába; a legsúlyosabb kiszabott büntetés másfél év börtön.

A férfiak egy kiterjedt embercsempész hálózat tagjai voltak, akik szíriai, afgán, líbiai, tunéziai és algériai migránsokat szállítottak a schengeni övezetbe a Nyugat-Balkán országaiból (Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából), majd Ausztriába juttatták el őket. Innen az Európai Unió más országaiba, köztük Franciaországba utazhattak.

A párizsi agglomerációban található Créteil büntetőbírósága bűnösnek találta a vádlottakat külföldiek schengeni államokba segítésében, ötüket pedig bűnszövetkezethez tartozásban is.

A 21 és 26 év közötti férfiak különböző szerepet játszottak az embercsempész hálózatban, a bevándorlókat szállító kisteherautókat vezették, pénzt utaltak át az utazás költségeire. A bűncselekményeket 2022 májusa és októbere között követték el.

Az illegális bevándorlók csempészése elleni harcra felállított hivatal (OLTIM) tavaly októberben indított vizsgálatot a créteil-i ügyészség vezetése alatt, az osztrák és a magyar hatóságokkal együttműködve. A hat vádlottat májusban állították elő.

A magyar és osztrák hatóságok korábban a hálózat öt francia tagját vették őrizetbe és ítélték el.

Mindeközben Magyarország még a múlt héten jogerősen elítélt külföldi állampolgárságú embercsempészeket ereszett szélnek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának múlt keddi tájékoztatása szerint egy friss kormányrendelet értelmében 606 külföldi embercsempész távozhatott összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet,

Az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kellett hagyniuk az ország területét, ám ezt a magyar hatóságok lényegében nem ellenőrzik. Az akkori adatok szerint 808 fő  fogvatartott felelt meg a jogszabály által meghatározott feltéteknek, vagyis azóta vélhetően további 202 embercsempész szabadult.

Az ügyből diplomácia botrány kerekedett, Ausztria külügyminisztériuma berendelte hazánk bécsi nagykövetét.

A történtekkel a Háromharmad című podcastunk is foglalkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik