Nagyvilág

Azonnali és átfogó magyarázatot kért a berendelt magyar nagykövettől Ausztria

Hétfőn délután azonnali egyeztetésre rendelte be a bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügyminisztérium, amely aggodalmának adott hangot, amiért Magyarország több száz elítélt embercsempészt engedett szabadon.

Az osztrák külügy a 24.hu megkeresésére közölte, a találkozón a tárca részéről hangsúlyozták, hogy a magyar kormányrendelet merőben ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni harcban korábban keményvonalasan képviselt.

Az osztrák fél egyértelműen rámutatott, hogy Magyarország lépéseinek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára nézve. Ausztria azonnali és átfogó magyarázatot vár Magyarországtól

– írták lapunknak.

Megkerestük Magyarország bécsi nagykövetségét is arról érdeklődve, hogy Dr. Nagy Andor nagykövet miként értékeli a találkozót. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtókapcsolatokért felelős szervezeti egységéhez kell fordulnunk. Innen cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A BvOP kedden közölte, eddig 606 elítéltet eresztettek szélnek a magyar börtönökből a fogvatartott 2636 embercsempész közül. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt, „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

Kapcsolódó
Szijjártó Péter szerint nincs azzal gond, hogy a magyar állam szabadon engedi az embercsempészeket
A külügyminiszter szerint Magyarország csak külföldi bűnözőket utasít ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik