Belföld

Tömegesen engedi el a magyar állam a külföldi embercsempészeket

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Egy április végén hatályba lépett kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezek az elítéltek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a magyar állam “cserébe” csupán azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot – írja a hvg.hu.

A portál szerint a gond csak az, hogy a magyar állam tömegével engedi el a külföldi embercsempészeket azért, mert a magyar börtönök túlzsúfoltak.

Magyarul szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a magyar kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam ugyanis még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

„Emellett az is csak rajtuk múlik, hogy letöltik-e a fennmaradó büntetésüket ott, ahová végül mennek. A hazai börtönökben mindez feszültséget okoz a rabok között, hiszen ugyanazért a bűncselekményért ülő magyarok nem szabadulhatnak, ami szerintük diszkrimináció. Különösen azok után rossz az üzenete ennek a lépésnek, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházy György is kegyelmet kapott, amit a nem erőszakos bűncselekmények miatt elítéltek néznek értetlenül” – írja a hvg.hu. A portál tud olyan esetről, amikor román állampolgárságú elítélteket Tiszalökről helikopterrel fuvaroztak el a román–magyar határig.

Közben az ugyanazért elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mint a külföldiek.

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember). A lap szerint volt olyan afgán embercsempész, akit 5 évnél is hosszabb fegyházbüntetésre ítéltek, és elméletileg Afganisztánba kellett volna visszamennie, de ehelyett a szabadulása után Franciaországba ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik