Nagyvilág

Tizenkettőt hazaszállítottak a Koszovóban megsérült magyar katonák közül

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Nem sokkal délután 3 óra előtt leszállt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a Koszovóban megsérült katonák egy részét hazaszállító repülőgép.

Huszonheten sérültek meg, közülük tizenketten tértek most haza. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a hazaérkezett tizenkét sérült közül tizenegyen a hódmezővásárhelyi Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgálnak, egyikük pedig tartalékos katona.

Mindenkinek, a súlyosabb sérülteknek is stabil az állapotuk, életveszélyes sérült nincs. A sérültek találkozhatnak családjukkal, majd a Honvédkórházba szállítják őket. (Szijjártó Péter külügyminiszter előzőleg azt közölte, hogy tizenöt magyar katonát kellett kórházban ellátni. Egy korábbi bejegyzése szerint pedig négy magyar katona repeszsérülések miatt szorul ellátásra, közülük egyet kellett megműteni.)

Az MTI híre szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a katonákkal. Ezt követően újságíróknak azt mondta: nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt volt bevetésben Koszovóban az a magyar manőverező század bevetésen, amelyik a tüntetőkkel összetűzésbe került. A miniszter közölte: a katonák elmondták neki, hogy „az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt”, ő pedig megjegyezte, hogy a sérüléseik ellenére is bátran helytálltak, többen sérülten is visszamentek a helyszínre, hogy végrehajtsák feladatukat.

A Magyar Honvédség egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe hétfőn este indult el a helyszínre Kecskemétről a sérültekért. A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is, aki korábban a koszovói NATO-misszió parancsnoka volt.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál, ahol helyi szerb tüntetőkkel csaptak össze.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik