Élő Nagyvilág

Scholz: Oroszország veszít; Orbán: Ukrajna nem győzhet

Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
  • Tájékoztatták Putyint a belgorodi eseményekről.
  • Kínában tárgyal az orosz miniszterelnök.
  • Az urkánok üdvözölték, hogy végre felébredtek az orosz partizánok.
  • Zelenszkij a fronton tűnt fel.
  • A Kreml szerint ukránok vannak Belgorodban.

Kurszk régióban is feltűntek a Putyin-ellenes partizánok

Ukránbarát bloggerek beszámolója szerint nemcsak Belgorod, hanem Kurszk régióban is átléphették az orosz-ukrán határt Kreml-ellenes orosz partizánok. Gogolevka település táblájánál fényképezték le magukat, amely két kilométerre van az ukrán határtól, Oroszországban.

Gyenge éve volt tavaly a Gazpromnak

A Gazprom nyeresége tavaly 41 százalékkal csökkent az előző évihez képest – közölte kedden az orosz gazdaság egyik alappillérének számító földgázipari vállalat, hozzáfűzve, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi év második felére. Az éves nyereség 2022-ben 1226 milliárd rubel (5360 milliárd forint) volt. A hírre a Gazprom részvényei mintegy 4 százalékkal gyengültek a moszkvai tőzsdén. Az orosz állam több mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

A Gazprom a visszaesés okaként a különadót jelölte meg, amelyet a költségvetési bevételek növelése érdekében kellett fizetni az év második felében. Mindazonáltal a cég az ukrajnai háború miatt elvesztette európai ügyfeleinek javát. Közvetlen nyugati szankciók nem sújtották az exportját annyira, mint a legtöbb orosz állami vállalatét, de a kivitele volumenben így is csaknem a felére, 101 milliárd köbméterre csökkent. A Kínába és más piacokra irányuló szállítások növelésével próbálta erősíteni exporttevékenységét.

Famil Szadigov, a Gazprom elnökhelyettese megjegyezte, hogy a magprofit – vagyis a kamatok, adók és amortizáció levonása előtti eredmény – 3600 milliárd rubelt ért el, ami körülbelül azonos a 2021-essel.

A Sinara Investbank közölte, hogy ezek gyenge eredménynek számítanak, ráadásul az a tény, hogy a Gazprom a második fél évre nem fizet osztalékot nagyon lerontja a cég befektetési vonzerejét. A befektetési bank a részvények eladását tanácsolja a tulajdonosoknak.

(MTI)

Újabb orosz településeket foglalhattak el az orosz partizánok

Nehéz átlátni, hogy mi történik az oroszországi Belgorod régióban. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette napközben, hogy visszaverték az Ukrajnából  behatoló fegyveres csoportokat, de oroszpárti katonai bloggerek pedig arról írnak, hogy újabb orosz településeket foglalt el a Putyin-ellenes orosz légió.

Igor Girkin, a szeparatista Donyecki Népköztársaság egykori védelmi minisztere azt írta, hogy két újabb települést vontak ellenőrzésük alá az ukránpárti oroszok, Gorkovszkijt és Scsetinovkát. Más oroszpárti katonai bloggerek még Dronivkát és Zuravlevkát is hozzáteszik. Ha mindez igaz, akkor azt jelenti, hogy máshol is betörhettek Oroszországba a Kreml-ellenes felkelők, mivel ezek távolabb esnek Kozimkától, ahol tegnap behatoltak az országba.

Szijjártó: Békével lehet életet menteni

Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt, miután bírálták Orbán Viktor miniszterelnök katari előadását, amelyben többek között azt fejtegette, hogy Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot.

Látom, nagy lendülettel esett neki a háborúpárti mainstream a miniszterelnök katari felszólalásának. Sajnos az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy a szomszédunkban lévő háborúnak nem lesznek nyertesei, csak vesztesei. Ráadásul minél tovább tart a háború, annál több. Most a legfontosabb feladat az emberéletek mentése, ebben kell segíteni. Márpedig ez csak békével lehetséges. Minél előbb lesz béke, annál több ember életét lehet megmenteni. A miniszterelnök világosan fogalmazott, ami nyilván kényelmetlen a háború pártján állóknak

– írta Szijjártó, de azt nem fejtette ki, hogy hogyan, milyen feltételekkel lehetne békét teremteni.

Berlin: Oroszország veszít, Ukrajna EU-tag lesz

Oroszország Ukrajna elleni háborúja azzal ér véget, hogy Oroszország veszít, Ukrajna pedig az Európai Unió teljes jogú tagja lesz – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben. A kormányfő pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alapításának 160. évfordulójára rendezett ünnepség fő szónokaként elmondott beszédében kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja egyben háború “minden elv és érték ellen, amely mellett pártunk 160 éve kiáll”.

– Oroszország “nem nyerheti meg, és nem is fogja megnyerni ezt a háborút” – jelentette ki a német kancellár, megerősítve, hogy hazája továbbra is teljes erővel támogatja Ukrajnát a szabadság és az önrendelkezés védelmében európai nemzetként folytatott küzdelmében.

– Az európai történelemnek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin imperialista őrülete által kibontakozott “keserű fejezete azzal ér véget, hogy a szabad Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Unióhoz – mondta Olaf Scholz.

Orbán szerint szegény ukránok nem nyerhetnek, az ukránok vissza is szóltak neki

Orbán Viktor miniszterelnök már többször is kifejtette, hogy az orosz-ukrán háborúban orosz győzelemre számít, most a katari gazdasági fórumon osztotta meg gondolatait a háborúról. – Ha megnézzük a valóságot, a számokat, azt, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, akkor nyilvánvaló, hogy szegény ukránok nem győzhetnek a csatamezőn – mondta Orbán.

Kijev persze szinte azonnal visszaszólt Orbánnak. Hogy miket mondott még Orbán, amivel felbőszítette az ukránokat és hogyan szóltak neki vissza, arról itt írtunk:

Kapcsolódó
Orbán: Szegény ukránok nem nyerhetnek a csatamezőn
Szerinte az amerikaiak kellenének a békéhez. Az ukránok vissza is szóltak neki.

Megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól

Az olaszországi kőolajszállítások 2025-től teljes mértékben fedezni fogják Csehország szükségleteit, Csehország függősége az orosz kőolajtól ezzel  megszűnik – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő kedden az észak-csehországi Nelahozevesben, amikor meglátogatta a csehországi gáz és kőolajvezetékeket kezelő Mero állami vállalat központi telepét.

A kormányfő szerint az ehhez szükséges megállapodás a Mero és a Transalpoki Kőolajvezetéket (TAL) működtető konzorcium között már létrejött.

Petr Fiala elmondta: a TAL kötelezte magát, hogy 2025-re évi négymillió tonnával növeli a Csehországba irányuló kőolaj mennyiségét vezetékeiben. Így évente mintegy 8 millió tonna kőolaj érkezhet a TAL vezetékeken keresztül Csehországba. A projekt megvalósításának költségei 1,6 milliárd koronát (26,4 mld forint) tesznek ki, ezt a Mero állja.

A TAL kőolajvezeték az olaszországi Triesztből a bajor Ingolstadtba vezet, onnan az IKL elágazás a csehországi Kralupyba. Eddig Csehország a kőolajszükségletének jelentős részét a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból szerezte be.

(MTI)

Leállt egy ukrán kikötő

Leállt az ukrán pivdennyi kikötő, mert Oroszország nem engedi be a hajókat, ezzel Moszkva gyakorlatilag kiiktatja a biztonságos fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodást – közölte kedden egy ukrán illetékes.

Az ENSZ hétfőn aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Odessza közelében található Pivdennyi május 2. óta nem fogadott egyetlen hajót sem.

„Oroszország hatékony módszert talált a gabonaexport jelentős csökkentésére azáltal, hogy kizárta a többtonnájú hajókat kiszolgáló pivdennyi kikötőt” – mondta Jurij Vaskov ukrán felújítási miniszter-helyettes a Reutersnek.

Vaskov a lépést a gabonaexport-megállapodás durva megsértésének nevezte.

(Guardian)

Máris elkezdődött az ukrán pilóták átképzése

Alig adott zöld jelzést az USA az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadásához, máris megkezdődött Lengyelországban és más európai országokban az ukrán pilóták F-16-os gépekre történő képzése. Ezt Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője árulta el az uniós védelmi minisztereknek az AFP tudósítása szerint. Mindezt egy névtelenséget kérő uniós diplomata is megerősítette.

Kijev régóta kért korszerű nyugati vadászgépeket, elsősorban amerikai F-16-osokat a nyugati szövetségeseiktől, azonban erre csak a múlt héten bólintottak rá az amerikaiak. Ahhoz, hogy be tudják vetni a gépeket, előbb át kell képezni az ukrán pilótákat ezekre a géptípusokra, ami gyorstalpalón is hónapokat vesz igénybe. Az ukránok szerint 40-50 F-16-os elegendő lehet, hogy megvédjék a légterüket az orosz támadásoktól.

Vége a támadásoknak Oroszországban

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Oroszországon belül, Belgorod régióban támadó fegyveres csoportok már nincsenek az országban. A minisztérium szerint több mint 70 támadót öltek meg. Az oroszok szerint a támadásokban több civil megsérült, egy idős nő pedig menekülés közben meghalt. A támadást az Oroszország Szabadsága Légió vállalta magára.

(Sky News)

A Kreml szerint nincs szó felkelőkről, az urkánok támadták meg Belgorodot

Újabb tájékoztatást adott a belgorodi helyzetről Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő, a Reuters szerint azt mondta, hogy „az ukrán fegyveresek” továbbra is aktívak a régióban, miközben a helyi hatóságok terrorellenes műveletet folytatnak a határ mentén. Peszkov arról is szólt, hogy a belgorodi felkelők magukat Kreml-ellenes orosz felkelőkként azonosították. A szóvivő kitartott amellett, hogy ukrajnaiakról van szó, mivel Ukrajnában is nagyon sok orosz etnikumú ember él.

Közben Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov egy videót tett közzé, melyben informálta a közvéleményt a legfrissebb helyzetről. Gladkov megerősítette, hogy a harcok még folynak, a terrorellenes intézkedés még érvényben van. A kormányzó szerint a régió több települése is tüzérségi és aknavetős támadás alatt áll, ezek nagyrésze áram nélkül maradt. Jelenleg tizenkét civil sérültről tudnak.

Félmillió dollárt foglaltak le a vesztegetés miatt őrizetbe vett volt ukrán főbírótól

További mintegy félmillió dollárt foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett egykori elnökénél, írja az MTI az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) közlése alapján.

„A NABU és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség (SZAP) vizsgálatai során nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le majdnem félmillió dollár összegben, amelyet a legfelsőbb bíróság meggyanúsított elnökének cinkosai próbáltak elrejteni” – ismertette a NABU a Telegram-oldalán.

Vszevolod Knyazjevet azzal vádolják, hogy 2,7 millió dollár (938 millió forint) összegben fogadott el kenőpénzt Kosztyantin Zsivago ukrán milliárdos üzletembertől, a Finanszi i kredit pénzintézet tulajdonosától. Nem sokkal korábban a legfelsőbb bíróság engedélyezte volt elnökének őrizetbe vételét, és tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették őt posztjáról. A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó. Emellett azzal érvelt, hogy irodájában csak őrizték azt a pénzt, amelyet más személyek, köztük bírák vittek oda.

Terrorügyi vizsgálatot indít Oroszország Belgorod miatt

Oroszország terrorügyi vizsgálatot indított a Belgorodban történtek miatt, írja a Sky News. Ahogy korábban megírtuk: hétfőn Kreml-ellenes orosz csapatok bevonultak az Oroszország nyugati részén fekvő Belgorod régióba. Az oroszok először az ukránokat vádolták meg a támadással, az Oroszország Szabadsága Légió viszont később magára vállalta az akciót.

A frontvonalra látogatott Zelenszkij

Zelenszkij Telegram-oldalán számolt be arról, hogy ellátogatott frontvonalon harcoló ukrán csapatokhoz. A látogatás apropója, hogy az országban május 23-án ünneplik Ukrajna hőseinek napját.

(Sky News)

Az ukránok remélik, hogy nem Belgorod volt az utolsó

A Times Radionak nyilatkozott kedd reggel az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója, Jurij Sak, a téma pedig természetesen a belgorodi helyzet volt. Sak jelezte, hogy ideje volt már, hogy a Kreml-ellenes erők aktivizálják magukat Oroszországon belül, továbbá nagyon bíznak benne az ukrán vezetésben, hogy nem ez volt az utolsó ilyen megmozdulás.

„Nagyon meglepő számunkra, hogy ilyen sokáig tartott az orosz felkelőknek és partizánoknak, hogy aktivizálják magukat, és megpróbáljanak megszabadulni ettől a terrorista rezsimtől. A rezsimtől, ami halált és pusztulást vitt Ukrajnába, és ami nemcsak teljesen elszigeteli Oroszországot, de több mint 200 ezer orosz katona haláláért is felelős. Úgy tűnik, elértük a töréspontot” – mondta a tanácsadó. Hozzátette azt is, hogy szerinte azért most került sor Belgorodra, mert Ukrajna végérvényesen bebizonyította, hogy Oroszország egy „papírtigris”, amit meg lehet verni a csatatéren, ennek a tapasztalata pedig az orosz felkelőket is felbátorította.

Jurij Sak tisztázta egyúttal, hogy Ukrajna nem áll semmilyen kapcsolatban a felkelőkkel, azt viszont elismerte, hogy a jelek szerint azonosak a céljaik.

Két civil sérültje van eddig a belgorodi harcoknak

A Telegramon tudósít a belgorodi fejleményekről Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Az üzeneteiből az derül ki, hogy egyelőre nem állt  helyre a rend az ukrán határhoz közel, ahova Kreml-ellenes felkelők vonultak be hétfőn, és akiknek a leverését már indítványozta az orosz vezetés.

Gladkov korábban arra kérte a lakosságot, hogy hagyják el a területet és ne is térjenek haza addig, míg nem kapnak más utasítást. Ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy egy idős nő életét vesztette a tegnapi evakuálás során, továbbá Gladkov azt is elmondta, hogy eddig két civil sérültről, egy házaspárról tudnak, akik azon a részen sérültek meg, ahova a felkelők behatoltak. A nőt a lábán érte repesztalálat, a férfi pedig a hasán szenvedett sérüléseket. Mindkettejüket Belgorod városának 2. számú kórházában szállították.

Kínában tárgyal az orosz miniszterelnök

Mihail Miszustin orosz miniszterelnök Kínába érkezett és magával Hszi Csin-ping kínai elnökkel fog tárgyalni, valamint a tervek szerint infrastrukturális és kereskedelmi megállapodásokat kötni.

A Guardian közlése szerint Miszustin dolga itt nem ér véget, az elnökkel folytatott megbeszélések mellett ugyanis hivatalos lesz egy orosz-kínai üzleti fórumra, meglátogat egy petrolkémiai kutatóintézetet Sanghajban, valamint tárgyalásokat folytat majd a orosz üzleti körök helyi képviselőivel is. Utóbbi körbe a lap szerint leginkább a műtrágya-, acél- és bányaipar képviselői tartoznak, akikben közös még az is, hogy a nevük rendre felbukkan a különböző szankciós listákon. A találkozón Miszustin mellett ott lesz az energetikai kérdésekkel foglalkozó Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes is.

Megszólalt a Kreml a belgorodi felkelés kapcsán

Hétfőn Kreml-ellenes orosz csapatok bevonultak az Oroszország nyugati részén fekvő Belgorod régióba. Az oroszok először az ukránokat vádolták meg a betöréssel, az Oroszország Szabadsága Légió viszont később magára vállalta az akciót. Mindezt a legfelsőbb körökből Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kommentálta, aki a Guardian szerint elmondta, hogy tájékoztatták a fejleményekről Vlagyimir Putyint, továbbá, hogy a csapataik megkezdték a felkelők leverését.

Mintegy tízezer menekült érkezett hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5766-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4476-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Ez történt tegnap

  • Dnyipropetrovszk megyét támadták az oroszok.
  • Helyreállt az áramszolgáltatás a zaporizzsjai atomerőműben.
  • Prigozsin bejelentette, hogy június 1-ig kivonul a Wagner Bahmutból.
  • Az oroszok azzal vádolták az ukránokat, hogy betörtek a területükre, később viszont kiderült, hogy egy Kreml-ellenes orosz milícia tört be Belgorodba.
  • Hétfői közvetítésünket itt tudják visszaolvasni.
Olvasói sztorik