Belföld

Orbán: Javulniuk kell a svéd-magyar kapcsolatoknak, mielőtt ratifikáljuk a NATO-csatlakozásukat

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán Viktor kedden a katari gazdasági fórumon Dohában azt mondta: javulnia kell Magyarország és Svédország politikai kapcsolatának, mielőtt jóváhagyják az az ország csatlakozási szándékát a NATO-ba, írja a Guardian.

A miniszterelnök a tudósítás szerint úgy fogalmazott: a politikai kapcsolatok Magyarország és Svédország között „borzasztóan rosszak”, ezért úgy vélekedett, hogy „nem akarnak konfliktusokat importálni a NATO-ba”.

Emlékeztetőül: Svédország és Finnország tavaly nyáron, az orosz–ukrán háború miatt adták be csatlakozási kérelmüket a NATO-ba. A magyar parlament márciusban az utolsóként még kiváró Törökországhoz hasonlóan megszavazta a finn NATO-csatlakozást, ám a Svédország csatlakozásáról szóló döntést elhalasztotta.

Áprilisban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az üggyel kapcsolatban azt mondta: a kormány eltökélten támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és a kormánypárti frakciókra hárította a felelősséget, mondván „a Fidesz-KDNP frakciónak még vannak vitái a svédekkel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik