Nagyvilág

A japán külügy adott jelentős pénztámogatást az ukrajnai menekülteket segítő magyar orvosoknak

FACEBOOK / MEDSPOT
FACEBOOK / MEDSPOT

31 millió jennel, azaz több mint 79 millió forinttal támogatja a japán külügyminisztérium a magyar MedSpot Alapítvány Ukrajnában végzett egészségügyi munkáját.

A magyar szervezet (teljes nevén „Orvosi Segítség, Ahol Kell” – Medical Help on The Spot (MedSpot) Alapítvány) a tokiói kormányzat Association of Medical Doctors of Asia keretéből kapta a jelentős összegű támogatást

A pénzt az ukrajnai belső menekültek – gyermekek, nők, idősek – egészségügyi ellátására fordítják. A MedSpot gyógyszereket, egyszer használatos eszközöket, kötszereket, gyógyászati és orvosi eszközöket visz majd Ukrajnába az orvosi munka támogatására.

A Medspot Alapítvány tavaly ősz óta járja saját mentőautóval Kárpátalja településeit, ahová az orosz-ukrán háború kitörése óta ezrével érkeztek menekültek. Ungvár lakossága például megduplázódott az elmúlt egy évben. Az érkezők közül sokan sportcsarnokokból vagy óvodákból, iskolák felső emeletein kialakított menekültszállásokon élnek. A lakosság létszámának dinamikus növekedését az egészségügyi ellátórendszer nem tudta követni.

A MedSpot önkéntes orvosokból, ápolókból, pszichológusokból álló egészségügyi szakember csapata kiutazásai során egy ukrán társalapítvány koordinálásával keres fel menekülttáborokat, szállásokat, ahol orvosi és mentálhigiénés ellátást biztosít az ott lakóknak, közel 100-150 gyermeket és felnőttet is ellátva 24-48 óra alatt.

Tae Namba, a japán kuratórium tagja Budapestre érkezése után elmondta: az AMDA értékelése szerint a szükséges orvosi felszerelésekre, gyógyszerekre, egyszer használatos eszközökre, gyógyászati segédeszközökre szánt pályázati pénz akkor tölti be leghatékonyabban a funkcióját ebben a helyzetben, ha úgy érkezik meg a rászorulókhoz, ahogy számukra azok felhasználása a legszakszerűbb és leggyorsabban oldja meg az egészségügyi vészhelyzetüket.

Az AMDA a japán külügyminisztérium pályázati felhívására keresett partnert, ahol az egyik cél az ukrán civilek megsegítése volt. Ebben a pályázati programban vett részt együtt a japán és a magyar szervezet, így a megnyert összegből a MedSpot Kárpátalján, az ukrán civilek egészségügyi ellátását végezheti a továbbiakban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik