Élő Nagyvilág

Azon vitáznak az oroszok, hogy menekülnek vagy visszavonulnak Bahmutnál

Roman Chop / MTI / AP
Roman Chop / MTI / AP

Már 17,3 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Bahmutnál

Az elmúlt három napban 17,3 négyzetkilométernyi területet (ez 18 Margit-szigetnek felel meg) szabadítottak fel Bahmut körül az ukrán csapatok – mondta az ukrán hadsereg keleti csoportfőnökségének szóvivője.

Bahmut városától északra és délre sikerült több kilométerre hátrébb szorítani a megszálló oroszokat. Az orosz védelmi tárca egy három kilométernyi visszavonulást ismert be, hogy „kedvezőbb védelmi pozíciókat” vehessenek fel, de Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér szerint az valójában menekülés volt.

Zelenszkij: Nem természetes halállal halnak meg azok, akik a Kremlben vannak

Azok, akik most a Kremlben vannak, „rosszul fogják végezni” és nem természetes halált halnak – fejezte ki meggyőződését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

„Embereink, területeink számunkra prioritást élveznek. Azok pedig, akik ott vannak a Kremlben, higgyék el, rossz véget érnek. Őszintén szólva, nem tudom, hogyan, de nagyon szeretném, hogy gyorsan végük legyen” – fogalmazott Zelenszkij.

Orosz gyártmányú cirkálórakéta csapódhatott be Lengyelországban tavaly decemberben

Orosz gyártmányú cirkálórakéta csapódhatott be decemberben a nyugat-lengyelországi Bygdoszczhoz közeli erdőben, a lengyel államfőt a katonai eszköz maradványainak megtalálása után azonnal tájékoztatták – közölte pénteken a varsói elnöki hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN).

A BBN honlapján elérhető közleményt annak kapcsán adták ki, hogy korábbi közlések szerint április 26-án egy katonai eszköz darabjait fedezték fel Bydgoszcz városánál.

Jacek Siewierát, a BBN főnökét április 26-án este tájékoztatták egy „azonosítatlan katonai eszközről, amely hosszabb ideig ható környezeti tényezők befolyásának jeleit viselő, orosz gyártmányú cirkálórakéta lehet” – áll a közleményben.

Mint közölték, a BBN haladéktalanul tájékoztatta Andrzej Duda elnököt, a lengyel hadsereg főparancsnokát, aki azóta folyamatosan értesül az ügy kapcsán tett lépésekről.

A BBN-hez egyelőre nem továbbították azon eljárás eredményeit, amelyről csütörtökön Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter beszélt a sajtóértekezletén. A rendelkezésre álló információk nem adnak okot arra, hogy az államfő a lengyel hadsereg legmagasabb parancsnoki személyzetét érintő döntéseket hozzon, de a BBN továbbra is az esemény körülményeinek teljeskörű feltárását célzó lépéseket tesz – fűzték hozzá.

Mariusz Blaszczak csütörtökön elmondta: tavaly december 16-án a lengyel műveleti parancsnoknak alárendelt légi műveleti központ az ukrán féltől arról értesült, hogy Lengyelország légteréhez egy tárgy közeledik, amely rakéta lehet. Az információ nyomán emelt szintű készültségbe helyezték az ügyeletes erőket, felszálltak az ügyeletes lengyel és amerikai repülőgépek. A repülő tárgyat a lengyel földi rádiólokációs állomások is észlelték.

A kormányfőhelyettes szerint decemberben szabályosan működött a lengyel légvédelem, mulasztást követett el viszont a lengyel hadsereg műveleti parancsnoka, amely a történtekről akkor nem tájékoztatta a védelmi tárca vezetőjét, Bydgoszcznál pedig a terepet először csak december 19-én kutatták át.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a Blaszczak által ismertetett jelentést most bemutatják Andrzej Dudának, és Mateusz Morawiecki kormányfőnek. Minden, a dokumentum elemzése alapján levont következtetést „azonnal foganatosítani kell” a hasonló helyzetek megelőzése érdekében – húzta alá Müller.

Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka pénteki nyilatkozatában az orosz fél „ambícióira és agresszivitására” hivatkozva megfontoltságra szólította fel a lengyel közvéleményt.

A lengyel ellenzéki pártok azt követelik, hogy az elnök az ügy miatt hívja össze a nemzetbiztonsági tanácsot (RBN), amelyen ellenzéki frakcióvezetőket is tájékoztatnának az ügy részleteiről.

(MTI)

Ukrán dandárparancsnok: az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz rohamcsapatot Bahmutnál

Az ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját – közölte pénteken a Facebookon Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsoka.

A katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot.

Büszkék vagyunk arra, hogy a légi felderítés és a tüzérség tömören és hatékonyan kommunikál egymással. Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását,

hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét haditanácsot hívott össze, amelyen egyebek mellett meghallgatta Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnokának jelentését. „Meghallgattuk Szirszkij tábornok jelentését, akinek alakulatai erejükön felül teljesítve bizonyos irányokban visszavonulásra kényszerítették az ellenséget” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Szirszkij a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek.

Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők több vezetőjének beszámolóját is meghallgatták. Ezek alapján az elnök közölte, hogy a dél-ukrajnai odesszai régióban és az ország északi részén is az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem vezetett semmire egyetlen arra irányuló kísérlete sem, hogy „megfelelő válaszlépésekkel” megfélemlítse Ukrajnát és a világot, Oroszország számára pedig a legrosszabb csak most kezdődik.

Danyilov arra reagált, hogy csütörtökön a Kreml „megfelelő választ” ígért a Nagy-Britannia által adományozott nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakéták Ukrajnába érkezésére.

(MTI)

Így menekültek az oroszok Bahmut környékéről

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője ismét meghazudtolta az orosz hadvezetést. Az orosz védelmi tárca elismerte, hogy visszavonták a csapataikat Bahmuttól északra, hogy kedvezőbb védelmi pozíciókat foglalhassanak el. Prigozsin szerint azonban nem visszavonultak, hanem elmenekültek az oroszok. – A szárnyakat összezúzták, a front összeomlik, mindezek óriási tragédiát okozhatnak Oroszországnak. Csak ma 5 négyzetkilométernyi területet vesztettünk – jelentette ki a zsoldossereg vezére.

Szijjártó botrányosnak nevezte, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte az OTP-t

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég „a nemzetközi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos

mondta.

„Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos” – emelte ki a miniszter.

„Ezért ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van” – közölte.

Elfogadhatatlan, még egyszer mondom, botrányos, és követeljük az ukránoktól, hogy vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról,

tette hozzá.

Szijjártó Péter a háború okozta élelmezési válságra is kitért, és aláhúzta, hogy a közép-európai államok az afrikai és közel-keleti országok ellátásának céljából úgynevezett szolidaritási útvonalakat nyitottak az ukrán gabona számára. „Ehhez képest ennek a gabonának egy jelentős része Közép-Európában maradt, ahol példátlanul súlyos gondokat okoz a gazdálkodóknak, a gazdáknak” – jelentette ki.

„Az Európai Bizottságnak kutya kötelessége ebben a helyzetben intézkedni annak érdekében, hogy a Közép-Európában beragadt ukrán gabonát eljuttassák minél előbb Afrikába és a Közel-Keletre” – fűzte hozzá. Mint rámutatott, erre egyrészt a helyi gazdák támogatása, másrészt az afrikai és közel-keleti lakosság létfenntartásának biztosítása érdekében lenne szükség.

JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP Tobias Billström svéd külügyminiszter (b), Szijjártó Péter magyar külügyminiszter (középen) és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Stockholmban 2023. májust 12-én.

Frissítünk!

Az OTP péntek délután a következő közlemény adta ki az üggyel kapcsolatban:

 

„Az OTP Bank elítél minden, szuverén ország elleni agressziót, így az Ukrajna ellen elkövetettet is, és elkötelezett az Ukrajnai polgárok és az ország gazdaságának támogatásában. Ennek jegyében Bankunk a folyamatos szolgáltatás és a hitelezési tevékenység fenntartása mellett (forintban) milliárdos nagyságrendű humanitárius támogatással segítette Ukrajnát, és több száz háborús menekültnek nyújtott tartós szállást és ellátást Magyarországon.
Az OTP Bankot 2023. május 5-én az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) „a háború nemzetközi szponzorai” közé sorolta.

 

Az NAZK az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel. Ezek közül az alábbiak a legjelentősebbek, amelyek cáfolatával az OTP Bank tisztázni kívánja a helyzetet:

 

1.      „Az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából.”
– ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank Oroszországban 0,17% piaci részesedéssel rendelkezik, azaz a súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Az NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezi a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.

 

2.      „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) folytat tevékenységet.„
– ezzel szemben az igazság az, hogy az OTP Csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Orosz Föderáció megszállás alatt tart. Az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. Ennek megfelelően 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken. Az NAZK döntésének téves indoklása onnan származhat, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt (a nemzetközti szankcióknak megfelelően) működő OTP Bank fiók – az OTP-t feljelentő Olekszandr Dubinszki úr feltehetően ezt keverte össze az ukrajnai Donyeck-kel.

 

3.      „Az OTP Bank „kedvezményes hitelt” biztosít az orosz hadsereg tagjainak.”
– ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy az Orosz Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai művelet”-ben, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik. Az OTP Bank sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Orosz Föderáció fegyveres állományának tagjai számára.

 

4.      „Az OTP Bank elismerte a Luhanszki és a Donyecki „népköztrársaság” létezését.”
– ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank – összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával – soha, semmilyen formában nem ismerte el ezeknek a területeknek az önállóságát.
A fentiek alapján világos, hogy az OTP Bank szerepeltetése a „háború szponzoraként” teljességgel méltatlan, és arra fogunk törekedni, hogy erről meggyőzzük az ukrán illetékeseket is.”

(MTI)

Az orosz védelmi tárca elismerte, hogy visszavonták a csapataikat Bahmut környékén

Visszavonták az orosz csapatokat Bahmut városától északra, „hogy előnyösebb pozíciókat vehessenek fel a Berhivkai víztározónál – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Ezzel először ismerte el az orosz hadvezetés, hogy visszavonulásra kényszerültek az ukrán ellentámadás miatt kelet-ukrajnai Bahmut környékén. A csapatvisszavonás azt jelenti, hogy több kilométerrel hátrébb kerül az orosz arcvonal.

Az orosz védelmi minisztérium beismerte: mégiscsak volt ukrán támadás csütörtökön

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy az ukrán erők csütörtökön „támadó hadműveleteket” hajtottak végre Szoledár közelében a teljes frontszakaszon. Azt írták, a támadásban több mint ezer katonát és akár negyven harckocsit is bevetettek.

Az orosz tárca közölte azt is: a támadásokat „visszaverték”.

Szoledár Bahmuttal szomszédos település. Bahmutról ellentmondásos információk láttak napvilágot az utóbbi időben. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője azzal vádolta az ororsz reguláris erőket, hogy Bahmutnál elhagyták az állásikat, és hogy az ukrán erők ellentámadásba keztek. A Kreml ezeket az értesüléseket igyekezett cáfolni.

(The Guardian)

Amint lehet, leválasztanák a balti régió áramellátását Oroszországról

Észtország, Lettország és Litvánia miniszterelnökei pénteken közölték, fontolóra veszik, hogy a balti régió áramellátását minél gyorsabban lekapcsolják az oroszországi villamosenergia-hálózatról.

Ma megállapodtunk, folytatjuk tárgyalásokat a terv felgyorsításáról, amint minden tanulmány elkészül

– közölte pénteken a Reuters jelentése szerint Kaja Kallas észt miniszterelnök a lett és litván hivatali parnerével közös sajtótájékoztatón.

Hozzátette, ezek a műszaki tanulmányok, legfőképpen a termelési kapacitással és az energiaválsággal kapcsolatosak, és lehetővé teszik majd számunkra, hogy tisztázzák a folyamat részleteit és a pontos időzítését.

A semleges Svájc enyhítene a fegyverexport tilalmán

A külföldről érkező éles kritikákat követően a kétkamarás svájci parlament enyhítene a svájci fegyverek harmadik országokba történő átadásának jelenlegi szigorú tilalmán – írja az MTI. A hatályos törvények értelmében Svájc tiltja az általa külföldre eladott hadianyagok fegyveres konfliktusban lévő országoknak történő átadását. Ez a korlátozás jelenleg akadályozza az Ukrajnába történő szállításokat.

Svájc nemrégiben megtagadta Németországtól az engedélyt, hogy a német Leopard harckocsikhoz évekkel ezelőtt vásárolt svájci lőszert továbbítsa Ukrajnának. Más országok is kértek Berntől kivételeket, de eredménytelenül. Svájc ezt semleges álláspontjával indokolja, bár elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást.

Most egy olyan módosítást fontolgatnak, amely bizonyos körülmények között lehetővé tenné az átadást a megtámadott és védekező országoknak. Az átadás előfeltétele azonban az lehetne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az ENSZ Közgyűlése kétharmados többséggel elítélje a támadást. A részletekről még további tárgyalások várhatók. A törvényhozók szerint a reform megvalósítása legalább egy évet vesz igénybe, és a módosításhoz népszavazásra is szükség lehet. (MTI)

Nem engedik Zelenszkijnek, hogy beszédet mondjon az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) elutasította Volodimir Zelenszkij kérését, hogy beszédet mondhasson az Eurovíziós Dalfesztivál hétvégi döntőjén – írta meg a new.sky.com.

A versenyt az Egyesült Királyságban rendezik meg a BBC közreműködésével valójában Ukrajna helyett, hiszen tavaly a háború sújtotta nemzet képviselője diadalmaskodott Torinóban, így a szokásjog alapján idén Ukrajnát illetné a rendezés joga.

Az Eurovíziós Dalfesztivál egy nemzetközi szórakoztató műsor, amelyet szigorú szabályok és elvek szabályoznak. Ezek részeként a verseny egyik sarokköve az esemény politikamentes jellege. Ez az elv tiltja, hogy a verseny részeként politikai kijelentéseket lehessen tenni

– olvasható a szövetség közleményében.

Hozzátették, az ukrán elnök kérését tehát azért kell elutasítaniuk, mert „az a rendezvény szabályaiba ütközne.” Az EBU azt is megjegyezte, hogy a döntőn 11 ukrán művész, köztük a tavalyi győztes Kalush Orchestra is fellép majd.

Cetlit hagyott Putyin szüleinek sírján, két év felfüggesztettet kapott a nyugdíjas nő

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték sírgyalázásért azt a nyugdíjas nőt, aki egy cetlit helyezett el Vlagyimir Putyin orosz elnök szüleinek sírján. A cetlire sok minden volt írva, de mind közül talán a legerősebb mondat így hangzik:

Halál Putyinra, szörnyeteget és gyilkost neveltek.

A bíróság csütörtökön találta bűnösnek a hatvanéves Irina Csibanyevát a Putyin-család szentpétervári sírhelyének politikai gyűlölettől motivált meggyalázásában. Az ügyészség eredetileg három év felfüggesztettet kért az asszonyra.

A sajtó további részleteket is idézett a feliratból, például azt:

Az egész világ azért imádkozik, hogy meghaljon.

Csibaneva ügyvédje azt állította, védence nem bűnös, mert fizikailag nem gyalázta meg a sírt, és tettét nem is hozta nyilvánosságra.

Az orosz nyugdíjast az eljárás során előbb házi őrizetbe helyeztek, megtiltották neki, hogy internetezzen, valamint azt is megtiltották neki, hogy belépjen a szentpétervári Szerafimovszkoje temető területére.

Azt asszony nem fellebbez az ítélet ellen.

Miután láttam a híreket, eluralkodott rajtam a félelem, nagyon rosszul éreztem magam

– idézi Csibaneva bíróság előtt tett vallomását a Novaja Gazeta.

Erőteljes robbanást hallottak Melitopolból

A zaporizzsjai Melitopolban nemrég „erőteljes” robbanás volt hallható – közölte Ivan Fedorov, a város oroszok által elkergetett polgármestere.

Mint ismert, Zaporizzsja régió orosz megszállás alatt áll.

A polgármester közlése szerint a robbanás hangja a város központjából érkezett, de további részleteket nem közölt.

(The Guardian)

Az orosz védelmi minisztérium szerint szó sincs ukrán előrenyomulásról

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat az oroszbarát értesüléseket, amelyek szerint ukrán katonák előrenyomultak volna a kelet-ukrajnai frontvonalon. Jevgenyij Prigozsin, az orosz oldalon harcoló Wagner zsoldoscsoport vezetője azzal vádolta a reguláris orosz csapatokat, hogy elhagyták a Bahmut környéki állásaikat. Orosz katonai bloggerek emellett csütörtökön több területről is ukrán előrenyomulásról illetve csapatmozgásokról számoltak be.

Az ukrán elnök ellenben korábban azt mondta, hogy túl korai lenne még ellentámadást indítani.

A tavaszra várt ukrán ellentámadás döntő lehet a háború kimenetele szempontjából, mert akár át is rajzolhatja a frontvonalakat, amelyek hónapok óta változatlanok. Ez egyben döntő próbája lehet Ukrajna új képességeinek is, amelyeket a nyugatról kapott fegyvereknek és felszereléseknek köszönhet.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta:

A Telegramon kiadott egyes, a frontvonal „áttöréséről” szóló nyilatkozatok nem felelnek meg a valóságnak.

Hozzátették: urai a helynetnek a „különleges katonai műveleti övezetben”.

Prigozsin szerint azonban a helyzet a „végeken”, vagyis Bahmutnál, „az előre jelzett legrosszabb forgatókönyveknek megfelelően alakul”.

A területeket, amelyeket hónapok óta bajtársaink vére és élete árán foglalunk el, naponta több tíz vagy száz métert megtéve, most gyakorlatilag harc nélkül hagyják el azok, akiknek meg kellene tartaniuk

– fogalmazott a tőle megszokott drámai stílusban..

A Kreml-barát orosz haditudósító, Szása Kocs szintén azt állította, hogy Kijev elkezdte az ellentámadást. Szerinte ukrán harckocsik haladnak az orosz határ felé Harkivnál, állítását azonban hitelt érdemlően nem lehetett igazolni. Az oroszbarát haditudósító nyugati harckocsi-modellek szállításáról is beszámolt. Egy másik orosz haditudósító, Alekszandr Szimonov a Telegramon azt írta: az ukrán erők áttörtek a Bahmuthoz közeli Bohdanivka község közelében, és „több négyzetkilométernyi” területet elfoglaltak.

Olekszandr Muszivenko ukrán katonai elemző azonban már nem volt annyira optimista a jövőt illetően.

Minden attól függ, hogyan alakulnak a harcok. Nem tudjuk jósolni, hogyan alakul az ellentámadás

– mondta az ukrán NV rádiónak nyilatkozva.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik