Nagyvilág

Robert Fico szerint Szlovákia leendő magyar származású miniszterelnöke egy Soros-ügynök

Néhány nappal azután, hogy felkérték a szakértői kormány vezetésére, a szlovák TA3-nak adott interjút Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, aki hamarosan az első szlovákiai magyar miniszterelnöke lehet északi szomszédunknak. A révkomáromi származású Ódort vasárnap kérte fel Zuzana Caputová a feladatra.

Korábban írtunk már róla hosszabban, hogy az év elején belpolitikai válság alakult ki Pozsonyban, az Eduard Heger vezette nyugatbarát, félig-meddig összeomlóban lévő ügyvezető kormány kétségbeesetten próbált talpon maradni, ám végül elvérzett. Ódor neve már ekkor felmerült, mint egy lehetséges szakértői kormány vezetője, a Parameter által szemlézett interjúban is utalt arra, hogy hónapok óta készült már arra, hogy átvegye az ország irányítását. Ezt megerősítette a beszélgetésen szintén jelen lévő Caputová is, mikor arról beszélt, hogy január óta készültek már a Heger-kormány visszahívására. Caputová és Ódor közösen választották ki a leendő kabinet tagjait, de Ódornak vétójoga volt.

„A legfontosabb kritérium a szakmaiság mellett az volt, hogy a jelölt a politikán kívül álljon, és a tisztessége ne legyen megkérdőjelezhető” – emelték ki, hozzátéve, hogy az nem volt szempont, hogy milyen a jelölt politikai orientációja. A miniszterelnök-jelölt elmondta azt is, hogy tisztában van vele, hogy nem sok esélye van arra, hogy a kormánya bizalmat kapjon a parlamentben, de mindent meg akar tenni ennek érdekében, ezért kész találkozni minden olyan párt képviselőjével, ami konstruktívan áll a szakértői kormányhoz.

Ódor reagált arra is, hogy Robert Fico nemrég Soros-ügynöknek nevezte őt, hiszen „tanít a bécsi CEU-n, és Soros-szervezetek környezetében dolgozott”.

Köszönöm Robert Ficónak, hogy a kormánya jelölt engem a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjára

– üzent korábbi kollégájának a bankár.

A nagyközönség egyébként most fogja csak igazán megismerni Ódort, akiről a többség eddig szinte semmit nem tudott. Ez derült ki legalábbis egy januári felmérésből, amelyben több potenciális miniszterelnök-jelöltről, köztük Ódorról kérdezték meg a lakosság véleményét. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek hozzávetőleg 52 százaléka egyáltalán nem nyilatkozott róla, ami úgy értelmezhető, hogy a lakosság túlnyomó többsége egyszerűen nem ismerte őt.

Kapcsolódó
Bűnbak vagy profi menedzser lesz az új szlovákiai magyar miniszterelnök?
Még ki sem nevezték, máris fúrják Szlovákia történetének első szakértői kormányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik