Nagyvilág

Letartóztatták Long Island hazugságok tömegével lebukott republikánus képviselőjét

MTI
MTI

Szerdán csalás, pénzmosás, közpénzlopás és összesen 13 szövetségi vádpont alapján őrizetbe vették George Santost, New York Long Island egy gazdag kerületének republikánus képviselőjét.

Az újonnan megválasztott politikus körül akkor robbant ki botrány, amikor a New York Times tavaly egy leleplező cikket közölt róla. A cikkből az derült ki, hogy a politikus lényegében össze-vissza hazudozott az életrajzáról és a pénzügyi helyzetéről.

A Reuters híradása szerint a 34 éves Santost azzal vádolják, hogy személyes költségeit pénzmosásból fedezte, illegálisan kapott munkanélküli segélyt, miközben munkaviszonyban állt, valamint hogy vagyonáról, jövedelméről és kötelezettségeiről hamis nyilatkozatokat tett a képviselőháznak.

Összességében a vádiratban azzal vádolják Santost, hogy számos becstelenségeket követett el, hogy bejusson a Kongresszusba és meggazdagodjon. Politikai támogatásokat használt fel saját zsebének megtömésére, jogellenesen munkanélküli segélyért folyamodott, amelyet a világjárvány miatt állásukat vesztett New York-i lakosoknak kellett volna megkapniuk, és hazudott a képviselőháznak

– mondta Breon Peace, New York-i ügyész.

A Santos ügyvédje nem válaszolt a vádemeléssel kapcsolatos megjegyzésekre. A felsőház republikánusai eddig nem ítélték el Santost. Kevin McCarthy házelnök szerdán azt mondta újságíróknak, hogy Amerikában mindaddig ártatlannak minősül bárki, amíg be nem bizonyítják bűnösségét.

A 24.hu korábban beszámolt a Santos körüli botrányról. A New York Times tényfeltáró anyagaiból kiderült, Santos folyamatosan hazudott. Annyira, hogy kevés olyan rá vonatkozó életrajzi adat van, amiről biztosan tudhatjuk, hogy igaz. Az biztos, hogy a teljes neve George Anthony Devolder Santos, 1988. július 22-én született brazil bevándorló szülők gyermekeként, és 2006-ban végezte el a középiskolát New Yorkban.

Innentől kezdve viszont igen zavarossá válik a sztori, ahogy arra a New York Times decemberi cikkében is rámutatott. Santos azt állította, hogy a főiskola elvégzése után a Wall Streeten helyezkedett el pénzügyi szakemberként, hozzátéve, hogy a családja tulajdonában mintegy tucatnyi ingatlan van, illetve van egy állatmentő szervezetük is, melynek több mint 2500 kutya és macska köszönheti az életét.

Santos korábbi munkaadóiként nevezte meg a Citigroupot és a Goldman Sachsot, ők azonban a NYT megkeresése után utánanéztek, de nem találtak olyan adatot, hogy Santos nekik dolgozott volna. Nem volt hivatalos nyoma annak sem, hogy Santos 2010-ben lediplomázott volna a Baruch Főiskolán, az adóhivatal pedig azt mondta, hogy sosem regisztrálták a Friends of Pets United nevű állatvédő szervezetet.

Hamisan állította magáról azt is, hogy zsidó, és a nagyszülei a nácik elől szöktek meg a második világháború alatt. Santos, aki melegnek vallja magát, azt sem árulta el, hogy 2019-ig több évig házas volt egy nővel. Azóta bevallotta, hogy önéletrajzának nagy részét kitalálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik