Nagyvilág

Hetedikes diák rendezett mészárlást egy belgrádi iskolában: 9 halott 

AFP
AFP

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett – közölte az MTI szerint a szerbiai belügyminisztérium, és egyben arról tájékoztatott, hogy a sebesült tanárnőt, valamint további hat diákot kórházban ápolnak.

A szerbiai belügyminisztérium közleménye szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá a gyanú szerint édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A rendőrök elfogták, a lövöldözés indítéka még ismeretlen.

A fiatalkorú elkövető egyik osztálytársának édesapja az N1 regionális hírtelevízió belgrádi irodájának nyilatkozva mondta el, hogy a lánya kiszaladt a teremből, amikor az egyébként eminens tanuló osztálytársa kifejezéstelen arccal lövöldözni kezdett a történelemórát tartó tanárra és a többi diákra.

A rendőrség tájékoztatása szerint az gyermekáldozatok között hét lány és egy fiú van, és közülük a legfiatalabbak 2009-ben születtek. A korházban ápolt diákok közül az egyik lány állapota súlyos. Ő komoly fejsérülést szenvedett a lövöldözés során. A szerb egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint azonnal megoperálták, és az orvosok jelenleg is küzdenek az életérét – írja a BBC.

A rendőrség szóvivője azt is elmondta, hogy a támadás elkövető diák már egy hónapja tervezte a lövöldözést: összeállított egy listát azokról a gyerekekről, akiket le akart lőni, és részletesen megtervezte azt, hogy melyik osztálytermekbe megy majd be először.

Branko Ružić oktatási minisztere azt nyilatkozta a helyszínt látva, hogy nehéz elképzelni, a gyerekek mit éltek át a lövöldözés idején. A miniszter közölte, hogy a kormány háromnapos gyászt hirdet Szerbiában május 5-től május 7-ig.

A becslések szerint a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

Frissítünk!

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki a belgrádi lövöldözés áldozatai családtagjainak és a szerb nemzetnek szerdán. “Magyarország nevében szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet Vucic elnöknek és rajta keresztül a szerb nemzetnek, valamint a belgrádi iskolában történt tragikus lövöldözésben életüket veszítettek családjainak. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért” – írta Twitter-üzenetben Novák Katalin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik