A következő élő közvetítés része Felakasztották Vlagyimir Putyin mását a frontvonal közelében

Bill Clinton már 2011-ben tudta, mire készül Putyin

MTI / EPA / Ukrán Biztonsági Szolgálat
MTI / EPA / Ukrán Biztonsági Szolgálat

Vlagyimir Putyin három évvel az Ukrajna elleni, 2014-es támadás előtt kijelentette Bill Clintonnak, hogy nem köti őt az Ukrajna területi integritását garantáló Budapesti Memorandum – erről a Revelationnak vallott a volt amerikai elnök a Guardian tudósítása szerint. A kérdés annak kapcsán vetődött fel, hogy az Egyesült Államoknak és Európának jobban fel kellett volna-e készülnie a 2014-es invázióra.

Clinton elmondta, hogy a 2011-es davosi Világgazdasági Fórumon beszélt az orosz elnökkel, ahol Putyin felvetette a memorandum kérdését, amelynek értelmében Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán 1994-ben megállapodott arról, hogy lemond a területükön örökölt nukleáris arzenálról. Oroszország nevében Borisz Jelcin, az Egyesült Államok nevében Clinton, az Egyesült Királyság nevében John Major írta alá a dokumentumot.

Putyin azt mondta nekem 2011-ben, három évvel a Krím elfoglalása előtt, hogy nem ért egyet a Borisz Jelcinnel kötött megállapodással, miszerint tiszteletben tartják Ukrajna területét, ha feladják atomfegyvereiket

– fogalmazott Clinton. „Attól a naptól kezdve tudtam, hogy csak idő kérdése, mikor indít Putyin támadást Ukrajna ellen” – tette hozzá a volt elnök.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik