A következő élő közvetítés része Zelenszkij Hágában: Egy másik Vlagyimirnek kellene itt állnia

Egy másik Vlagyimirnek kellene itt állnia – mondta Zelenszkij a hágai bíróságon

– Mindannyian azt akarjuk, hogy a másik Vlagyimir álljon itt – kezdte beszédét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) Volodimir (orosz változatban Vlagyimir) Zelenszkij ukrán elnök, orosz druszájára-kollégájára, Vlagyimir Putyinra utalva, aki ellen márciusban a hágai bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ukrán gyerekek elrablása miatt.

– Putyin megérdemli, hogy elítéljék bűntettei miatt a nemzetközi büntetőjog fővárosában – jelentette ki az ukrán elnök, aki biztos abban, hogy ez meg fog történni, amikor megnyerik a háborút.

– Csak most áprilisban 6139 háborús bűntettet követtek el az oroszok. Ezek a bűncselekmények 207 ukrán civil, köztük 11 gyerek halálát okozták – mondta Zelenszkij, aki emlékeztetett arra is, hogy tegnap 23 embert ölt meg Herszon egyetlen működő hipermarketjébe csapódó rakéta és további 49 ember sebesült meg a támadásban.

Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökével, Piotr Hofmanskival a szervezet hágai központjában.

Zelenszkij szorgalmazta, hogy hozzanak létre egy külön ítélőtáblát a háborús bűnökkel kapcsolatosan a náci háborús bűnösökről ítélkező Nürnbergi Bíróság mintájára. Szerinte ez tudná elszámoltatni a háborús agresszióért felelős személyeket.

– Nem lenne fair a következő generációkra tolni azokat problémákat, amiket nem tudunk megoldani, és ezért nem kell félni, hogy teljes erőből támogassuk az igazságot és az igazságszolgáltatást – jelentette ki Zelenszkij, akinek a háta mögött „nincs béke igazságszolgáltatás nélkül Ukrajnának” felirat erősítette az üzenetét.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik