Nagyvilág

Továbbra is hozzáférhet bizalmas dokumentumokhoz a Pentagon-iratok szivárogtatója

WBZ via CBS / AFP
WBZ via CBS / AFP

Jack Teixeira, a massachusettsi nemzeti gárda tagja ellen április 14-én vádat emeltek azzal, hogy titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Úgy vélik, ez a legsúlyosabb amerikai biztonsági rés azóta, hogy 2010-ben több mint 700 000 dokumentum, videó és diplomáciai távirat jelent meg a WikiLeaks weboldalán.

A mindössze 21 éves Teixeira a hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. Sőt, az ügyészek szerint továbbra is hozzáférése lehet minősített anyagokhoz. Az ügyészség ezért meghosszabbítaná a férfi előzetes letartóztatását: érvelésük szerint továbbra is birtokában lehet olyan dokumentumoknak, vagy tudomása lehet olyanokról, melyeket egyelőre nem hozott nyilvánosságra – írja a BBC.

Az alperes már eddig is óriási kárt okozott az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, és azok a lehetséges károk, melyeket még az alperes okozni képes, rendkívüliek

– áll az ügyészség által jegyzet, 48 oldalas bírósági beadványban.

Az ügyészek szerint a férfi nagy mennyiségű bizalmas információhoz jutott hozzá, amely „messze meghaladja a nyilvánosságra hozott adatokat”.

A nyomozók továbbra sem tudják, hogyan szivároghatott ki az a több mint 100 oldalnyi titkos dokumentum az amerikai hírszerzéstől, melyek az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról is érzékeny információkat tártak a világ elé. A Pentagonból származó dokumentumok először a videójátékosok körében népszerű honlapon, a Discordon kezdtek el terjedni. A Bellingcat kiderítette, hogy először Teixeira saját discordos csevegőszobáján jelentek meg a dokumentumok.

Az ügyészek azt is elmondták, hogy a férfi letartóztatása után az FBI egy tabletet, egy laptopot és egy Xbox játékkonzolt talált az otthonában, amelyeket összetörtek és kukába dobtak.

Teixeirát a mai nap során fogják meghallgatni az ügyben. Amennyiben a bíróság bűnösnek mondja ki védelmi információk jogosulatlan továbbításának vádjában, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.

Emellett minősített dokumentumok jogosulatlan eltávolításával és megőrzésével is vádolják.

Az ügyről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
„A dokumentumok súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek” – A kiszivárgott amerikai hírszerzési iratok titkai
És ezekből tudjuk azt is, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokat tartja az egyik legkomolyabb ellenfelének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik