Nagyvilág

Biden: Szorul a hurok a minősített katonai dokumentumok kiszivárgása ügyében

Teljes körű vizsgálat zajlik az amerikai hírszerző szervek és az igazságügyi minisztérium részéről a kiszivárgott katonai dokumentumok ügyében, és „szorul a hurok” a tettes körül – jelentette ki az amerikai elnök csütörtökön.

Joe Biden írországi látogatásának egyik állomásán nyilatkozott az ügyről, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kiszivárogtatás ténye aggodalomra ad okot, a kiszivárgott információkat illetően viszont nincs tudomása arról, hogy bármi aktuális lenne bennük.

A Washington Post amerikai napilap nem sokkal korábban arról írt, hogy a kiszivárogtatás mögött egy 20 év körüli férfi állhat, aki egy massachussettsi katonai támaszponton dolgozott, és a minősített információkat egy internetes játékoldal, a Discord csevegés alkalmazásán keresztül osztotta meg mintegy két tucat emberrel.

A lapnak erről az internetes fórum egy tizenéves tagja beszélt, aki szülei engedélyével és tudomásával nyilatkozott. A fiatal a Washington Post beszámolója szerint azt állítja, hogy ismeri a kiszivárogtató nevét és korábbi lakhelyét, de nem hajlandó a hatóságok segítségére lenni.

Kapcsolódó
Mi áll a szigorúan titkos amerikai hírszerzési információk kiszivárgása mögött?
A Pentagon tisztviselői szerint a dokumentumok valódiak, bár vannak olyan feltételezések is, hogy az interneten megosztott változatok egy részét módosíthatták.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik