A következő élő közvetítés része Bevetették Ukrajnában a hírhedt orosz szupertankot

RIA: megérkezett Ukrajnába az orosz csodafegyver

Handout / OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP
Handout / OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP

Oroszország elkezdte használni a T-14 Armata tankokat az ukrán állások lövésére, de közvetlen támadó hadműveletekben még nem vettek részt – jelentette a RIA Novosztyi nevű orosz propagandatermék, az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva.

Az állami hírügynökség szerint a harckocsikat extra védelemmel látták el, megerősítve az oldalsó védelmet, a személyzet pedig harci koordináción vett részt az ukrajnai gyakorlótereken.

A brit védelmi minisztérium januárban írt arról, hogy Oroszország kis számú, új T-14 Armata tankot küldhet a frontra. A T-14-eseket már tizenegy éve fejlesztik az oroszok: a programot késések, a flotta tervezett méretének csökkentése és gyártási problémák kísérték.

A brit hírszerzés szerint

Oroszország számára komoly problémát jelenthet, hogy a T-14-esekhez igazítsa logisztikai láncát, mivel ezek nagyobb és nehezebb járművek, mint a többi orosz harckocsi.

Amennyiben mégis bevetnék a T-14-eseket, az a britek szerint elsősorban propagandacélokat szolgálhat: vélhetően néhány tíz darabot gyártottak csak belőle, a harctéri parancsnokok pedig éles helyzetben aligha bíznák katonáik életét ezekre a tankokra.

A Kreml a 2015-ben bemutatott harckocsiból 2300 darab gyártását rendelte meg 2020-ig, azonban az orosz média beszámolói szerint a dátumot 2025-ig kitolták.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik