A következő élő közvetítés része Bevetették Ukrajnában a hírhedt orosz szupertankot

Bűnösnek vallotta magát Norvégiában a Wagner-csoport korábbi parancsnoka

Handout / OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP
Handout / OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP

Bűnösnek vallotta magát a norvég bíróság előtt Andrej Medvegyev, az orosz Wagner-zsoldoscsoport korábbi parancsnoka miután részt vett egy kocsmai verekedésben Oslóban, és kiderült, hogy légpisztolyt tartott magánál. A 26 éves Medvegyev januárban lépte át az orosz-norvég határt, és Norvégiában kért menedékjogot.

A verekedés még február 22-én tört ki egy oslói kocsmánál. Medvegyev elismerte: egy rendőrtisztet akadályozott intézkedés közben, és bűnösnek vallotta magát abban is, hogy március 14-én lőfegyver viselésével bukott meg. Nem vallotta magát bűnösnek ugyanakkor hatóság elleni erőszak elkövetésében, ami a legsúlyosabb vádpont volt ellene. Ennek a bűncselekménynek a maximális büntetési tétele három év börtön volna.

Gorm Kallestad / NTB / AFP) / Norway OUT Andrej Medvegyev (jobbra) az ügyvédjével beszélget a tárgyalás előtt az oslói kerületi bíróságon 2023. április 25-én.

Elismeri, hogy aznap este elszabadult a pokol, túl sok alkoholt fogyasztott, és a kocsmán kívül verekedés alakult ki az emberekkel

– nyilatkozott Medvegyev ügyvédje, Brynjulf Risnes a február 22-i esetről. Szerinte védence azonban nem alkalmazott erőszakot a vele szemben intézkedő rendőrökön, ez félreértés: a korábbi zsoldosparancsnok egy ujjal sem nyúlt a norvég rendőrtisztekhez.

Ha Medvegyevet elítélik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is toloncolják Norvégiából. Ha menedékkérőt erőszakos bűncselekményért ítélnének el a skandináv országban, a bevándorlási hatóság ideiglenes tartózkodási engedélyt akkor is kiadhat – közölték a Reuters hírügynökséggel. A norvég bevándorlási hivatal szóvivője Medvegyev ügyéről konkrétan nem kívánt nyilatkozni.

A kocsmai verekedéstől függetlenül Medvegyev személye továbbra is foglalkoztatja a háborús bűncselekmények kivizsgálásáért felelős norvég bűnügyi rendőrséget. A volt parancsnokot a Wagner-csoport képviseletében Ukrajnában töltött idejéről hallgatják ki.

Medvegyev februárban közölte a Reuterssel, hogy harcolt Ukrajnában, többek között Bahmut környékén is. Ez az a város, amelynek ostroma immár hónapok óta tart. Az orosz és ukrán erők közötti összecsapások mostanra szinte teljesen elpusztították a várost.

Az AFP azt írja, a férfit februárban őrizetbe vették a verekedés miatt. Bár a vádirat a pontos körülményeket nem részletezi, annyi azért kiderül belőle, hogy Medvegyev részeg volt, ellenállt az előállításnak, majd a rendőrökre támadt, miután beszállították a kapitányságra.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik